Pokud máte rádi kořeněné chutě, je chai latté to pravé pro vás. Patří totiž mezi nápoje s velmi intenzivní chutí, který k nám doputoval až z daleké Indie. Výraznou chuť černého čaje podtrhuje silná chuť exotického koření a mléka. V chuti chai latte můžeme cítit zázvor, hřebíček, kardamom, šafrán, skořici, pomerančovou kůru, … koření si můžeme namíchat sami, nicméně můžete zakoupit už i předem připravenou směs na tento nápoj. Já osobně si ráda svoji směs namíchám nebo přidávám koření rovnou do čaje při vaření.
Obecně mě míchání všech kořeněných směsí dost baví. Přidá mi to jako alchymie. Troška toho, špetka onoho a výsledkem je voňavá směs. Aby všechny chutě lépe vynikly, přidává se do nápoje mléko a podle chuti med nebo cukr.
CHAI LATTÉ
INGREDIENCE
2 hrnky vody
5 koleček čerstvého zázvoru
5 ks celé skořice
1 lžička mletého kardamomu
1 lžička hřebíčku
1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
3 polévkové lžíce sypaného černého čaje
1 hrnek mléka
med, cukr nebo javorový sirup na doslazení
POSTUP
Do menšího kastrolu dáme vodu, zázvor, pomerančovou kůru a koření. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 5 minut.
Přidáme čaj a vše vaříme dohromady dalších 5 minut. Čaj sundáme z ohně a scedíme.
Připravíme si mléko – našleháme ho tryskou kávovaru, případně jej zahřejeme na teplotu 60 °C a vyšleháme v konvičce na french press nebo metličkou.
Čaj nalijeme přibližně de 1/3 – ½ hrnku (záleží na intenzitě, kterou požadujeme) a dolijeme mlékem i s pěnou. Nakonec podle chuti můžeme dosladit cukrem, medem nebo javorovým sirupem.