Na naší menší loučce nám letos vykvetla čekanka. Jak se sem dostala, nevíme, vloni jsme ji v louččce neměly. To je na těch loukách hezké, jak se mění a vyvíjí.
Čekanku jsem si trochu prozkoumala, protože mě zarazilo, že se její květy někdy zcela uzavřou, jindy naopak plně kvetou. A zjistila jsem na internetu, že se pravidelně otevírají mezi 6. – 7. hodinou a zavírají mezi 14. – 15. hodinou. Jsou to takové hodinky, ale proč tomu tak je, to se nikde nepíše:-).
Čekanka je léčivá bylina. Využívá se celá rostlina. Malá poupata lze prý přidávat do sterilovaných okurek, hub, zeleniny. Z mladých listů lze zase připravit salát, případně je možno je okořenit a dusit na oleji nebo přidávat pod maso jako pórek. Z kořene, respektive z pražené mouky získané z kořene, se v dobách nedostatku připravovala náhražka kávy – cikorka (termín odvozen z latinského názvu Cichorium intybus). Přidává se i do melty. Kořen obsahuje vysoké množství inulinu (prebiotická vláknina) a je tak užitečný při problémech trávící soustavy nebo třeba při chronických onemocněních jater a žlučníku.
Čekankové puky, které také jistě znáte, byly vyšlechtěny z této rostliny.
Kvete od června do října a já jsem moc ráda, protože ty květy josu nádherné, podívejte.
Asi ji budete znát z příkopů u cesty, nejde o žádnou vzácnou rostlinku, ale že může být člověku tak prospěšná, to jsem netušila.
U focení se ukázala i Micka, matka koťat. Miky se doposud bohužel nevrátil.
Tak teď rychle udělat bábovku, aby si ji syn mohl vzít odpoledne do školy, kde každoročně, když to tedy situace dovolí, přespávají ve škole. Dnes tam spala Baru. Pořád se něco děje, do prázdnin už jen pár dní, ale ještě mnoho úkolů:-).
Hezké slunné a už letní dny přeju,