Protože jsem sušenkový typ, sušenky jakéhokoli druhu jsou u nás vždy hned pryč. Tentokrát jsem se pustila do italských tvrdých sušenek, které jsou známé pod názvem cantucci (čti kantuči) nebo cantuccini (čti kantučíny) – rozdíl je ve velikosti po nařezání.

Sušenky patří k těm tvrdším druhům (především, když do nich přidáte třeba mandle). Mě to nevadí, ale můžete se inspirovat Itálií a namáčet si je do kávy, čaje nebo do dezertního vína.

Tentokrát jsem mandle vyměnila za kandovanou pomerančovou kůru. Její nahořklá chuť dodá sušenkám zase trochu jiný šmrnc.

                                                             

CANTUCCINI S KANDOVANOU POMERANČOVOU KŮROU

INGREDIENCE

(cca 40–50 ks)  
  • 440 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 200 g pískového cukru
  • větší špetka soli
  • 4 vejce
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 50 g másla
  • 150 g kandované pomerančové kůry nakrájené na kousky

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 170°C.
  2. Smícháme mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. Uprostřed směsi vytvořte důlek a přidejte vejce, pomerančovou šťávu a máslo nakrájené na kostky. Vypracujeme hutnější těsto a vytvoříme bochánek. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do ledničky.
  3. Jakmile bude těsto odležené, zapracujeme nakrájenou kandovanou kůru.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na 5 válečků o průměru asi 3–4 cm a položte je na plech. Lehce je zploštíme. Pečeme 25–30 minut.
  5. Po upečení vyndáme z trouby a necháme 10 minut vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 140°C.
  6. Válečky nakrájíme na cca 1 – 1,5 cm široké plátky. Ty rozložíme na plech a vložíme zpět do trouby, kde je na 140 °C sušíme dalších 20–25 minut.
  7. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Sušenky uchováváme v uzavíratelné nádobě, kde se ještě rozleží. Nejlepší jsou několik dní odležené.