Protože jsem sušenkový typ, sušenky jakéhokoli druhu jsou u nás vždy hned pryč. Tentokrát jsem se pustila do italských tvrdých sušenek, které jsou známé pod názvem cantucci (čti kantuči) nebo cantuccini (čti kantučíny) – rozdíl je ve velikosti po nařezání.
Sušenky patří k těm tvrdším druhům (především, když do nich přidáte třeba mandle). Mě to nevadí, ale můžete se inspirovat Itálií a namáčet si je do kávy, čaje nebo do dezertního vína.
Tentokrát jsem mandle vyměnila za kandovanou pomerančovou kůru. Její nahořklá chuť dodá sušenkám zase trochu jiný šmrnc.
CANTUCCINI S KANDOVANOU POMERANČOVOU KŮROU
INGREDIENCE
(cca 40–50 ks)- 440 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g pískového cukru
- větší špetka soli
- 4 vejce
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 50 g másla
- 150 g kandované pomerančové kůry nakrájené na kousky
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 170°C.
- Smícháme mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. Uprostřed směsi vytvořte důlek a přidejte vejce, pomerančovou šťávu a máslo nakrájené na kostky. Vypracujeme hutnější těsto a vytvoříme bochánek. Zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do ledničky.
- Jakmile bude těsto odležené, zapracujeme nakrájenou kandovanou kůru.
- Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme na 5 válečků o průměru asi 3–4 cm a položte je na plech. Lehce je zploštíme. Pečeme 25–30 minut.
- Po upečení vyndáme z trouby a necháme 10 minut vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 140°C.
- Válečky nakrájíme na cca 1 – 1,5 cm široké plátky. Ty rozložíme na plech a vložíme zpět do trouby, kde je na 140 °C sušíme dalších 20–25 minut.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce. Sušenky uchováváme v uzavíratelné nádobě, kde se ještě rozleží. Nejlepší jsou několik dní odležené.