Ingredience
(12 kousků)
100 g másla
300 g kvalitní tmavé čokolády*
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička instantní kávy
3 vejce
150 g třtinového cukru
100 g hladké mouky
30 g kvalitního kakaa
špetka soli
pekanové ořechy
*Asi 30 g čokolády jsem použila na ozdobení muffinů před upečením. V troubě se čokoláda samozřejmě částečně rozpustila. Použít ale můžete tzv. termostabilní čokoládu. Prodává se obvykle v malých pecičkách a během pečení si zachová svůj tvar.
*Asi 30 g čokolády jsem použila na ozdobení muffinů před upečením. V troubě se čokoláda samozřejmě částečně rozpustila. Použít ale můžete tzv. termostabilní čokoládu. Prodává se obvykle v malých pecičkách a během pečení si zachová svůj tvar.
Postup
Ve větším rendlíku si na mírném plameni částečně rozehřejeme máslo, přidáme čokoládu (30 g čokolády necháme stranou na závěrečné posypání muffinů před upečením) a za stálého míchání rozpustíme na hladký krém. Vmícháme lžičku vanilky a kávy, odstavíme ze sporáku a necháme lehce zchladnout.
Tip č. 1: Můžete sice do hrnce přidat vše najednou, já ale doporučuju začít máslem, jinak by se vám mohla připálit čokoláda. I tak nezapomeňte celou dobu směs pečlivě míchat a ihned po rozpuštění odstavte. Případně máslo s čokoládou rozpusťte v misce nad vodní lázní nebo v mikrovlnce.
V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, poté vešleháme rozpuštěnou čokoládovou směs. Přidáme prosátou mouku, kakao a špetku soli a opět důkladně promícháme, nejlépe stěrkou.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a rozdělíme do nich těsto. Posypeme ho ořechy a odloženou čokoládou nasekanou na malé kousky, oboje do těsta lehce zatlačíme. Pečeme 15 minut. Muffiny necháme zhruba 10 minut chladnout ve formě, poté je přesuneme na pečící mřížku.
Tip č. 2: Muffiny můžete upéct i bez košíčků, v tom případě formu vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Já jsem místo mouky použila kakao, aby na muffinech nezůstaly po upečení bílé moučné stopy. Na vysypávání malých důlku ovšem nebylo úplně nejvhodnější, takže na několika místech zůstalo těsto přichycené k formě.
Tip č. 3: Kratší doba pečení rovná se měkčí brownies, tady rozhodně není na škodu, když do středu zapíchnutou špejli vytáhnete mazlavou. Naopak pozor, abyste brownies nepřepekli, byly by zbytečně suché.