Léto se přehouplo do své druhé poloviny. Na zahradě dozrává spoustu dalšího ovoce a je čím dál těžší vymýšlet, co nového upéct. Tento víkend jsem opět sáhla po broskvích. Mám ráda jejich chuť a také to, jak jsou krásně šťavnaté, když jsou zralé. Nemám ráda překombinované chutě, ale ráda kombinuju ovoce s bylinkami.
A spojení tymiánu s broskvemi je prostě dokonalé. Především pokud použijete čerstvý tymián ze zahrádky. Část jsem použila přímo do náplně k broskvím a další jsem přidala do vanilkové omáčky, kterou jsem se tentokrát rozhodla koláč doplnit. Byl to risk, ale omáčka má po tymiánu zajímavý kouřový nádech (a určitě ji nedělám v této kombinaci naposledy).
BROSKVOVÝ KOLÁČ S TYMIÁNEM A VANILKOVO-TYMIÁNOVOU OMÁČKOU
INGREDIENCE
Koláč
500 g hladké mouky
10 lžic moučkového cukru
250 g studeného másla pokrájeného na kostičky
3 vejce
4-5 lžic studené vody
špetka himalájské soli
Ovocná náplň
5-6 broskví (podle velikosti)
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
5 lžic třtinového cukru
4 snítky čerstvého tymiánu
1 vejce + 1 lžíce mléka na pomašlování
Vanilková omáčka
250 ml plnotučného mléka
250 ml smetany
100 g cukru moučka
3 snítky čerstvého tymiánu
20 g vanilkového pudinku
POSTUP
Těsto
Nejdřív si připravíme těsto.
Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr a smícháme ji se solí. Zapracujeme máslo a vytvoříme drobenku. Následně přidáme vejce a po lžících vodu. S přidáváním vody počkáme, až se veškerá voda skutečně zapracuje do těsta. Pokud přidáme rychle, může se stát, že bude těsto lepivé. Těsto by mělo být krásně hladké a kompaktní.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a na cca 30 minut ho necháme odpočinout v ledničce.
Ovocná náplň
Broskve omyjeme, zbavíme pecky a nakrájím na měsíčky. Dáme do mísy a zasypeme cukrem a kukuřičným škrobem. Vše opatrně promícháme prsty a necháme odležet.
Dokončení
Troubu rozehřejeme na 180° C.
Těsto si vyndáme z lednice, rozdělíme na poloviny. Z jedné poloviny vyválíme na pomoučeném vále kulatou placku, která má tloušťku zhruba 0,5 cm. Přeneseme ji opatrně do vymazané a vysypané koláčové formy. Přebytečné těsto uřízneme ostrým nožem. Doprostřed postupně klademe broskve. Posypeme lístky tymiánu, které jsme otrhali ze snítek.
Z druhé poloviny těsta vyválíme také tenkou placku, kterou nakrájíme na plátky a postupně je klademe do mřížky. Přebytečné okraje opět odřízneme.
V mističce si rozšleháme vajíčko s trochou mléka a potřeme jimi koláč. Vložíme do trouby a pečeme 40-50 minut nebo dokud nezačne těsto zlátnout. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
Po vyhladnutí podáváme s vanilkovo-tymiánovou omáčkou.
Vanilkovo-tymiánová omáčka
Smetanu a 1/3 mléka vlijeme do kastrolku s nepřilnavým dnem, vložíme snítky čerstvého tymiánu a přivedeme k varu.
Ve zbytku studeného mléka rozmícháme cukr a pudink, abychom se zbavili všech hrudek.
Jakmile bude směs vřít, vlijeme směs s pudinkem a za stálého míchání povaříme 3 – 5 minut, aby vznikla hustší omáčka. Jakmile bude omáčka houstnout, odstavíme z plotny a vyjmeme tymián. Necháme vystydnout – i když koláč můžeme podávat s teplou i studenou omáčkou.