na to, že jsem vůbec nechtěla péct jsem se v neděli pochlapila. Při přípravě oběda jsem zadělala těsto na Bratislavské rožky …
… po loňské zkušenosti s Martinskými rohlíčky (tady) se tyto dělaly výborně, jsou chutné a vyšly napoprvé. Recept jsem našla v časopise Albert v kuchyni. Dodržela jsem ho přesně, jen jsem do těsta přidala panáka rumu a nepoužila cukr moučku, ale třtinový a pro příště přidám do makové náplně rozinky. Ty mi tam dost chybí …
Recept:
250 ml mléka
25g droždí
70g třtinového cukru
250g polohrubé mouky
250g hladké mouky
špetka soli
150g rozpuštěného másla
2 žloutky (jeden do těsta, jeden na potření)
panák rumu
Vlažné mléko smícháme s droždím, lžící cukru, lžící mouky a necháme vzejít kvásek.
Smícháme s oběma druhy mouky, špetkou soli, jedním žloutkem, rozpuštěným vychladlým máslem, rumem a cukrem.
Dávám těsto zadělat do pekárny. Tam se mají dát prvně tekuté ingredience, pak ty sypké. Když je těsto zpracované, dávám kynout na teplé místo, nejlépe pod peřinu.
Maková náplň:
200 g máku
250 ml mléka
80g třtinového cukru
Mletý mák a mléko pozvolna přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme 10 minut, potom osladíme cukrem. Necháme vychladnout – náplň si stačí připravit při kynutí těsta
Vykynuté těsto jsem rozdělila na dvě poloviny, každou rozválela na kruh v průměru asi 30cm, kolečkem rozdělila na trojúhelníčky, přidala makovou náplň a vytvořila rohlíčky. Potřela druhým žloutkem a dala péct do vyhřáté trouby na 150°C asi na 30 minut.
… na sv.Martina budou tyto s ořechovou náplní. Jen musím doladit lesknoucí se zlatou kůrčičku 😉 …
… přeji krásný den …
Danka