Bounty cheesecake, to je kokos, čokoláda a zase kokos. Toho teda dejte klidně víc než já, měla jsem ho doma málo a nechtěla jsem běžet do obchodu jen kvůli němu. Stejně tak se klidně obejdete bez kokosového mléka, ovšem v tom případě bych náplň zjemnila zakysanou smetanou. Já jsem jednu měla ve špajzce ještě z minulého roku a našla jsem tam i zbytky různých sušenek. Nechápu, proč se u nás doma zásadně nechává pár kousků na dně krabičky nebo sáčku. Taky to znáte? Každopádně použít můžete různé druhy sušenek bez náplně, já jsem v tom množství utopila i nějaké vanilkové (a dokonce i dvě polomáčené). Rozhodně si ale myslím, že s Koka sušenkama se tenhle cheesecake vyšvihne přímo do kokosového nebe. Zkuste to a dejte mi vědět.
Ingredience
Korpus
(kulatá forma o průměru 25 cm)
270 g kakaových sušenek (ideálně kokosových jako Koka sušenky, jinak třeba Bebe...)
30 g strouhaného kokosu
20 g kakaa na vaření
100 g másla, rozpuštěného
Náplň
700 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa, Palouček...)
30 g strouhaného kokosu
150 g cukru krystal
200 ml kokosového mléka
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
Čokoládová poleva
100 g kvalitní tmavé čokolády
100 g smetany ke šlehání
na ozdobu plátky kokosu nebo třeba Bounty tyčinka (já jsem si ještě rozpustila dvě kostičky bílé čokolády a tou jsem cheesecake po obvodu pocákala)
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno kulaté otevírací formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme máslem. Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s kokosem, kakaem a rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Poté ji prsty či lžící natlačíme do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně pokryté, a dáme na 10 minut předpéct.
Připravíme si krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr s kokosem a cukrem dohladka, opatrně vešleháme kokosové mléko, poté po jednom vajíčka a nakonec i mouku. Krém nalijeme na předpečený korpus a uhladíme stěrkou.
Troubu zeslabíme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu. Cheesecake pečeme cca 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec přes noc vychladíme v lednici. Na vychlazený cheesecake nalijeme čokoládovou polevu (viz níže) a podle chuti ho dozdobíme, třeba kousky Bounty tyčinky nebo kokosem.