Taky na dovolené
Ingredience
(1 hrnek = 250 ml)
1 kostka másla (250 g)
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 kypřící prášek do pečiva
1 hrnek mléka*
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
2 vejce
*Já jsem dala půl hrnku mléka a malý kelímek zakysané smetany, které končila trvanlivost.
Postup
V hrnci se širším dnem za stálého míchání rozpustíme máslo, poté hrnec sundáme ze sporáku. Metličkou vmícháme polohrubou moukou, přisypáváme ji postupně, ale pracujeme rychle, aby vznikla drobivá, ne tekutá směs. Poté vmícháme i cukr. Ze vzniklé drobenky (je poměrně sypká, ale tak to má být) odebereme 1 hrnek a zatím ho odložíme stranou. Do hrnce přisypeme prášek do pečiva, přilijeme mléko, vanilku a lehce prošlehaná vajíčka. Vymícháme hladké těsto.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček vymažeme máslem (použila jsem trochu rozpuštěného másla z hrnce) a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do něj těsto, uhladíme ho stěrkou a rovnoměrně posypeme borůvkami a navrch i odloženou drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 40 minut (testujeme špejlí).