Poprvé jsem zkusila do těsta na lívance přidat nějaké ovoce a byl to rozhodně dobrý nápad. Z Jeseníků jsem si minulý víkend dovezla borůvky nasbírané přímo v lese, moc jich sice nebylo, protože víc jsme trhali do pusy než do kelímku, ale i tak nebylo nad čím váhat. K lívanečkům to tentokrát chtělo něco lepšího než marmeládu, ušlehala jsem jednoduchý krém ze zbytku mascarpone, tvarohu a trochy smetany (to aby byl lehký a nadýchaný) a přidala pistáciové máslo. Zelená a modrá k sobě totiž báječně ladí, nemyslíte?
Ingredience
(asi 20 lívanečků o průměru 8 cm)200 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
300 ml mléka
1 vejce
50 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
1 lžička vanilkového extraktu
2 hrsti borůvek, čerstvých nebo mražených
Krém
100 g polotučného tvarohu
100 g mascarpone
50 g smetany ke šlehání
1-2 lžíce pistáciového másla
cukr moučka
borůvky, pistácie
Postup
Postup
V míse smícháme mouku, kypřící prášek a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou a přilijeme k sypké směsi, důkladně promícháme metličkou. Poté přilijeme máslo a rychle vymícháme těsto. Nakonec opatrně vmícháme borůvky, aby se nepomačkaly.
Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.
Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.
Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.
V misce smícháme tvaroh, mascarpone, smetanu, pistáciové máslo a cukr a ručním mixérem rychle vyšleháme na krém.
Hotové lívanečky zdobíme krémem, borůvkami a kousky pistácií.