Pár víkendů teď ještě nebudu muset nic péct. Zásoby vánočního cukroví se sice tenčí, ale stále jich je ještě dost. Marokánky nepeču jen na Vánoce, ale dělám je několikrát i během roku. To je taky jedním z důvodů, že recept přidávám teď v lednu :-). S průběhem času jsem si recept trochu přikrášlila a předělala, aby byl trochu zdravější, ale zároveň aby mi chutnaly. V této upravené variantě jsem marokánky připravila i k letošním, vlastně tedy loňským, Vánocům. Vím, že jste momentálně všichni sladkým určitě přejedení, ale na druhou stranu jeden nebo dva kousky těchto marokánek vám určitě neuškodí.
Kandované ovoce jsem nahradila sušeným a lyofilizovaným ovocem a smetanu rostlinným mlékem. Většinou používám mléko mandlové, ale zkoušela jsem i kokosové, a marokánky dostaly zajímavý chuťový rozměr. Skladuju si je v různých dózách nebo krabičkách, syslím si je totiž tak trochu pro sebe :-). Přišly vhod i ke kávě po sobotní procházce. Musela jsem si užít trochu sněhu, který u nás napadl. Moc dlouho sice nevydržel, odpoledne už bylo skoro po něm, ale příroda pod sněhovou pokrývkou má své kouzlo. 




BEZLEPKOVÁ VARIACE MAROKÁNEK

Ingredience

40 g mandlové mouky
30 g pohankové mouky
150 g kokosového cukru
250 ml rostlinného mandlového mléka (lze použít sójovou nebo kokosovou smetanu)
200 g směsi oříšků (pekanové, lískové, mandle)
200 g sušeného nebo lyofilizovaného ovoce (brusinky, rozinky, meruňky)

150 g hořké čokolády (použila jsem 75 %)

Postup

Do hrnce nalijeme mandlové mléko, přidáme mandlovou a pohankovou mouku a cukr. Z těchto surovin uvaříme na středním plamenu hustší kaši, trvá to zhruba 5 – 10 minut. Nebojte se, směs skutečně zhoustne :-). Kaši musíme míchat po celou dobu, protože má tendenci se hodně rychle připalovat. Kaši odstavíme a necháme úplně vystydnout.

Mezitím, co kaše chladne, připravíme si sušené ovoce. Sušené meruňky nakrájíme na malé kousky, rozinky a brusinky nemusíme. Oříšky lehce nasekáme na menší kousky.

Plechy vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 170°C. 

Nasekané ořechy a sušené ovoce vmícháme do studené kaše a vše promícháme. Pomocí dvou lžiček děláme na plech menší hromádky (o průměru 4 – 5 cm) a lehce je připlácneme. Pečeme 15 – 20 minut. Upečené marokánky necháme vystydnout na plechu – nesnažte se je ještě teplé odlepovat, mohly by se rozlomit. Osvědčilo se mi, nechat je vychladnout i několik hodin, nebo třeba i do druhého dne (pokud to tedy vydržíte), aby byly kompaktnější. 

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a pomocí mašlovačky ji nanášíme na spodní stranu marokánek. Necháme ztuhnout a skladujeme na chladnějším místě.