Co jiného upéct v předvánočním čase, než bábovku s vaječným likérem. Na adventní neděli je to dezert přímo jako stvořený. Bábovka krásně voní, je příjemně vláčná a navíc i politá vaječným likérem s bílou čokoládou. Garantuju vám, že i prsty si budete oblizovat.
Ingredience
(klasická forma na bábovku*)
5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
250 g cukru krystal
250 ml oleje
250 ml vaječného likéru
300 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
Poleva
40 g vaječného likéru
100 g bílé čokolády
*na malou formu jako je na fotce vám bude stačit 2/3 těsta
Postup
V mixéru šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně vešleháme olej a vaječný likér, oboje lijeme tenkým pramínkem. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek a sůl.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, zhruba 40-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku. Vychladlou bábovku přelijeme polevou.
Na polevu si v mikrovlnce ohřejeme vaječný likér téměř k bodu varu a přelijeme jím na kousky rozlámanou čokoládu. Necháme chvíli stát a rozmícháme dohladka. Poleva má být poměrně hutná, aby z bábovky všechna nestekla dolů.