Miluju víkendové snídaně. Chtěla bych napsat líné a dlouhé víkendové snídaně, ale s malými dětmi je to utopie. Proto jsem už taky dávno po snídani a sepisuju recept na tyhle boží, „pravé americké“ lívanečky. Ovšem i to jen díky tomu, že jedno dítko usnulo a druhé se dívá na pohádku a u toho vrčí jako letadlo. U nás tenhle víkend proběhly palačinky, už se z toho stala sobotní tradice, a volské oko se šunkou a rozpuštěným sýrem navrch, není nic lepšího než máčet si kousek chleba v tekutém žloutku. Lívanečky jsme měli minulý týden, předtím ještě dvakrát a určitě ne naposledy. Jsou měkké a nadýchané a k tomu rychle hotové. Narozdíl od palačinek, které vždycky smažím půl dopoledne, lívanečky jsou na velkém lívanečníku hotové do půl hodinky, ve dvou, až třech dávkách. Záleží, kolik těsta nalijete do každého důlku. Stačí poměrně málo, díky kypřícímu prášku ještě pěkně povyskočí, někdo ale rád lívance pěkně vysoké. Proto ani neuvádím počet lívanečků z jedné dávky těsta – jednou jsem jich nasmažila čtrnáct, podruhé rovných jednadvacet (holt trochu tenčích).
Ingredience
200 g hladké mouky
3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce cukru (nemusí být)
špetka soli
300 ml mléka
1 vejce
40 g másla, rozpuštěného a lehce zchladlého
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem, máslem a vanilkou a přilijeme k sypké směsi. Metličkou rychle vymícháme těsto.
Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Malé hrudky v těstě klidně necháme. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.
Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.