Dnes se podělím o recept, který mám v konceptu snad dva roky. Blog spal hodně dlouhou dobu, ale snad to trochu napravím.
Verzí tohoto rakouského cukroví je spousta. To není jako s lineckým. Stačí se podívat na internet a pak se přesvědčit v Bad Ischl. Moje představa drobounkého cukrovíčka vzala za své ve chvíli, kdy mi mamka přivezla išelský dortík o velikosti dlaně. A nejde jen o vzhled, ale i náplň se pokaždé trochu liší.
Zde je taková má ideální syntéza. Třeba zachutná i vám.
Pro představu, z tohoto množství vznikne asi 35 kousků o průměru 4,5 cm. Samozřejmě můžete dělat menší kousky, to je zcela na vás.
- 200g hladké mouky
- 70g moučkového cukru
- 150g másla
- 20g kakaa
- 30g mletých mandlí
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
Všechny přísady smícháme, vypracujeme těsto a necháme v lednici odležet. Následně vyválíme, vykrájíme a upečeme.
Krém:
- 50g mletých ořechů (dávám vlašské)
- 50g cukru moučky
- 50g másla
- 2 lžíce rybízové marmelády (je tam důležitá)
- volitelně troška rumu
- čokoládová poleva a mandle na ozdobení
Utřeme máslo s cukrem a džemem, přidáme ořechy a rum. Kolečka slepíme krémem a namáčíme do čokoládové polevy. Na závěr ozdobíme mandlí. Cukroví dáme uležet do chladu.
L.