Tyhle lívance si dělám poměrně často. Vždy mám totiž nějaké banány, které nestihnu spotřebovat. Když už neupeču chlebíček, dělám právě tyto lívance. Jsou totiž neskutečně jednoduché, rychlé a suroviny jsou vždy doma. Kromě banánu totiž potřebujete jen vajíčka a mouku. Podle ročního období je ještě ráda doplňuju kořením, tentokrát jsem přidala trochu podzimních chutí – zázvor, skořici a badyán. Na přelití mám nejraději jen javorový sirup, ale skvělé jsou i s mandlovým máslem rozehřátým s trochou medu.




RYCHLÉ BANÁNOVÉ LÍVANCE


INGREDIENCE

(cca 10 ks)


1 hodně zralý banán

2 vejce

1 lžíce hladké špaldové mouky

¼ lžičky sody

špetka mleté skořice

špetka mletého zázvoru

špetka mletého badyánu


javorový sirup na přelití

oříšky, ovoce

olej nebo máslo na vymazání pánve


POSTUP


Ve výkonném mixeru smícháme dohromady banán, vejce, mouku a přidáme sodu s kořením. Rozmixujeme na hladké těsto a necháme 15 minut odpočívat.


Pánev rozehřejeme na středním plameni. Vymažeme trochou oleje nebo másla – stačí jen přetřít. Pomocí naběračky nebo lžíce tvoříme lívance. Smažíme, dokud na povrchu nezačnou praskat bublinky, poté naběračkou obrátíme a dosmažíme z druhé strany.


Pro servírování přelijeme javorovým sirupem a dozdobíme oříšky a ovocem.