Tyhle lívance si dělám poměrně často. Vždy mám totiž nějaké banány, které nestihnu spotřebovat. Když už neupeču chlebíček, dělám právě tyto lívance. Jsou totiž neskutečně jednoduché, rychlé a suroviny jsou vždy doma. Kromě banánu totiž potřebujete jen vajíčka a mouku. Podle ročního období je ještě ráda doplňuju kořením, tentokrát jsem přidala trochu podzimních chutí – zázvor, skořici a badyán. Na přelití mám nejraději jen javorový sirup, ale skvělé jsou i s mandlovým máslem rozehřátým s trochou medu.
RYCHLÉ BANÁNOVÉ LÍVANCE
INGREDIENCE
(cca 10 ks)
1 hodně zralý banán
2 vejce
1 lžíce hladké špaldové mouky
¼ lžičky sody
špetka mleté skořice
špetka mletého zázvoru
špetka mletého badyánu
javorový sirup na přelití
oříšky, ovoce
olej nebo máslo na vymazání pánve
POSTUP
Ve výkonném mixeru smícháme dohromady banán, vejce, mouku a přidáme sodu s kořením. Rozmixujeme na hladké těsto a necháme 15 minut odpočívat.
Pánev rozehřejeme na středním plameni. Vymažeme trochou oleje nebo másla – stačí jen přetřít. Pomocí naběračky nebo lžíce tvoříme lívance. Smažíme, dokud na povrchu nezačnou praskat bublinky, poté naběračkou obrátíme a dosmažíme z druhé strany.
Pro servírování přelijeme javorovým sirupem a dozdobíme oříšky a ovocem.