Pár týdnů zpátky jsem zkoušela upéct klasický piškot, ale místo mouky jsem použila jen mandlovou mouku. Byl to zase jeden z těch mých experimentů v rámci odlehčeného mlsání. Výsledek mě mile překvapil. Mandlové koláče jsem zkoušela totiž už několikrát a ne vždy dopadly podle mých představ. Nejspíš to bylo tím, že jsem do nich vždy přidala ovoce, které se při pečení propadlo až naspod. Prostě to nebylo ono.


Tentokrát jsem na to šla jinak. Korpus jsem upekla suchý a teprve až pak jsem použila krém a ovoce. Krém je tvarohový a doslazovaný medem. Švestky (opět od sousedů 😉) jsem nechala zkaramelizovat a šťávou, kterou švestky pustily, jsem prolila ještě i koláč. 


Nejlepší je nechat koláč ztuhnout v ledničce a vychlazený chutná prostě nejlíp. Myslím, že tímto se právě pasuje na dokonalý letní koláč – osvěžující, plný ovoce a vychlazený.


Tak pojďme na recept.



MANDLOVÝ KOLÁČ S TVAROHOVÝM KRÉMEM A KARAMELIZOVANÝMI ŠVESTKAMI


INGREDIENCE


Koláč

(dortová o průměru 18 cm)


160 g mandlové mouky

4 žloutky

4 bílky

70 g medu

½ lžičky kardamomu

špetka soli

2 lžičky prášku do pečiva

máslo na vymazání


Tvarohový krém

250 g tvarohu ve vaničce (polotučný až tučný)

100 ml šlehačky ke šlehání

2 - 3 lžíce medu


Zkaramelizované švestky

10 větších švestek

3 lžíce třtinového cukru

1 lžíce másla

špetka soli



POSTUP


Koláč

Nejprve si upečeme korpus. Upekla jsem ho v celku a poté rozřízla. Lze jej ale upéct i na 2, když si suroviny rozdělíte na polovinu.


Troubu předehřejeme na 170°C.


V míse vyšleháme žloutky s medem. Šleháme tak dlouho, dokud se objem nezdvojnásobí (klidně i 20 minut) – směs musí být světlá a nadýchaná jako pěna. Jinak bude koláč hutný a nevyběhne.


Ve druhé míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.


Mandlovou mouku prosijeme a smícháme s kypřícím práškem a kardamomem. Tuto směs vmícháme do žloutkové směsi a vše spojíme. Nakonec už ručně pomalu zabalíme sníh.


Nepřilnavou dortovou formu vymažeme máslem, vylijeme těsto a pečeme 20 – 30 minut (záleží na výšce těsta a na troubě, ale doporučuji kontrolovat už po 15 – 20 minutách – měla jsem výšku asi 5 cm a upečeno už po 20 minutách – důležité je nenechávat moc dlouho, aby se korpus nevysušil, ale zůstal krásně vlhký). Jestli je koláč upečený vyzkoušíme špejlí – pokud se těsto nelepí, je hotovo.


Vyndáme z trouby (pozor s koláčem/formou se nesmí prásknout, aby nespadl). Necháme ve formě vychladnout a až bude vlažný, vyklopíme a necháme zcela vychladnout.


Krém

Tvaroh vyšleháme s medem do hladkého krému a postupně zašleháváme smetanu, dokud nevznikne hladký nadýchaný krém.


Zkaramelizované švestky

Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Rozkrojíme je na čtvrtky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr a špetku soli a necháme chvíli karamelizovat, poté přidáme švestky. Dusíme, dokud švestky nezměknou a nezrůžoví a nepustí víc šťávy.


Dokončení

Korpus rozřízneme na polovinu. První část prolijeme trochou šťávy ze švestek, navrstvíme část krému, poklademe švestkami. Přiklopíme druhým korpusem. Opět prokapeme. Zbylý krém naneseme na horní část koláč a na boky. 

Nyní jsou dvě možnosti:

1) Zbylé švestky rozprostřeme na povrch koláče a přelijeme šťávou a dáme vychladit do lednice (nejlépe přes noc).

2) Dáme vychladit do lednice. Po vychlazení a před podáváním prohřejeme zbytek švestek a koláč přelijeme teplými švestkami a karamelem.