Pokud se vám recept na jahodové muffiny zdá hodně podobný tomu předchozímu, máte úplnou pravdu. Je to můj oblíbený způsob, jak rychle vytvořit dva různé moučníky se stejným základem. Respektivě, jak rychle vyhovět různým chutím (a alergiím) u nás v rodině. Oba recepty tak jsou jahodové, ale zatímco cupcakes zdobila krémová čepice s bílou čokoládou a mákem, tady jsem zůstala u jednoduchých muffinů a těsto vylepšila mandlovou moukou a voňavým citronem. Citronovou polevou jsem je nakonec i polila, ke sladkým jahodám se báječně hodí.


Ingredience

2 vejce
120 g cukru krystal
50 ml oleje
šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
300 g bílého jogurtu
180 g hladké mouky
50 g mandlové mouky/jemně mletých mandlí
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

12 menších jahod

Poleva

2 lžičky citronové šťávy (10 g)
60-80 g cukru moučka


Postup

V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé, nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Tenkým pramínkem přilijeme olej a citronovou šťávu s kůrou, prošleháme. Poté nadvakrát zašleháme jogurt a nakonec i obě mouky s kypřícím práškem a solí.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a rozdělíme do nich těsto, do těsta vždy zamáčkneme 1 jahodu pokrájenou na kousky. Pečeme dozlatova, asi 30-35 minut. Necháme vychladnout na drátěné mřížce.

Citronovou šťávu lžící utřeme s cukrem moučka na hladkou polevu. Na muffiny ji naneseme pomocí cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou.

Tip: Poleva by měla být hodně hustá, jinak se na muffinech úplně rozteče. Konzistenci dolaďte pár kapkami citronové šťávy nebo trochou cukru.