Rychleji uvařené jídlo, více živin a úspora energie. Vysoký tlak a teplota se navíc postará o likvidaci zdraví škodlivých patogenů. To jsou hlavní důvody, proč si pořídit tlakový hrnec. Tlakové hrnce se při vaření používají více než 300 let. V minulosti nebývaly tlakové hrnce zcela spolehlivé a při vaření občas docházelo k nepříjemným nehodám. Moderní materiály a provedení s regulačními a pojistnými tlakovými ventily činí vaření v tlakovém hrnci mnohem bezpečnějším, než tomu bývalo dříve. Dnešní tlakové hrnce jsou úplně bezpečné a jejich používání je poměrně jednoduché.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak správně vybrat tlakový hrnec
Jak funguje tlakový hrnec?
Tlakový hrnec využívá k vaření páru, které pevně uzavřené víko tlakového hrnce neumožní utéct ven. Pára zvyšuje tlak a ten zvedá teplotu varu na 120 až 130 °C. Při běžném atmosférickém tlaku lze vařit jen při 100 °C. Na přípravu pokrmu v tlakovém hrnci je potřeba jen malé množství vody – 100 až 300 ml. Díky vyšší teplotě a vysokému tlaku se suroviny uvaří mnohem rychleji než při běžném vaření, získáte pokrm s výraznější chutí a vůní a větším množstvím vitamínů a minerálů, které se během krátké doby přípravy udrží v surovinách. V tlakovém hrnci můžete připravit téměř cokoli, rýži, těstoviny, brambory, maso, nebo celé kuře. V tlakových hrncích lze i sterilizovat a zavařovat. V běžných tlakových hrncích můžete vařit na všech typech sporáků (plynové, elektrické, indukční, sklokeramické).
Velikost
Záleží na tom, pro kolik lidí budete vařit. Nezapomeňte, že nikdy nevyužijete celý objem tlakového hrnce, protože ho z bezpečnostních důvodů můžete naplnit jen do 2/3. Objem většiny tlakových hrnců se pohybuje mezi 3 až 15 litry. Pro dvě osoby jsou vhodné hrnce do 5 litrů. Naopak pro čtyřčlennou rodinu je vhodný hrnec o objemu 6–8 litrů. Další možností je pořízení sady dvou hrnců s univerzální poklicí, kterou můžete použít jak na malý, tak na velký hrnec.
Polklička
Tlakové hrnce mívají dva druhy uzavírání pokličky:
Bajonetový – na uzavření pokrývky postačí pootočení pokrývky.
Pákový – při něm upevníte vzduchotěsně pokrývku o hrnec pákou.
Oba způsoby jsou stejně pohodlné a bezpečné, výběr záleží jenom na vašich preferencích
Rukojeť
Při výběru nezapomínejte ani na rukojeť. Ta by měla být vyrobena z kvalitního tvrdého plastu, jež se nesmí při vaření přehřívat. Musí splňovat určité bezpečnostní zásady a poskytovat snadnou manipulaci. Stejně tak jako přítomná ouška, abyste mohli hrnec bezpečně přemístit.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Materiál
Většina tlakových nádob je vyrobena z nerezavějící oceli, která nabízí perfektní vodivost a dlouho tak udrží teplo uvnitř hrnce, zatímco babičky a maminky dříve používaly tlakové hrnce z hliníku nebo ze smaltu. Někteří výrobci přidávají do tlakových hrnců nepřilnavý povrch, jako je například titan, takže se dají používat také k restování a smažení podobně jako pánev. Tloušťka stěn se pohybuje od 0,6 mm po 1 mm. Kvalitnější tlakové hrnce jsou opatřeny sendvičovým dnem, které se skládá ze tří vrstev: ocel – hliník – ocel. Dalším materiálem je vysoce odolný plast, který se používá na rukojeti a madla.
Bezpečnost
U dnešních výrobků se uživatel už o bezpečnost obávat nemusí. Moderní papiňáky jsou vybaveny sadou pojistek, které nebezpečí při jejich používání snižují na minimum. Tlakový hrnec by měla obsluhovat jen osoba, která se seznámila s návodem na použití. V žádném případě by s tlakovým hrncem neměly pracovat děti. Tlakový hrnec by měl mít minimálně dva ventily. První je provozní. Pokud se v hrnci příliš zvýší teplota, začne tímto otvorem ucházet pára. Pokud by se tento ventil náhodou ucpal, musí mít papiňák ještě záložní ventil. Zároveň by měl mít hrnec bezpečnostní pojistku. Ta nedovolí jeho otevření, pokud je uvnitř příliš vysoký tlak. Nikdy neumisťujte tlakový hrnec do trouby, teplota by poškodila držadla, ventily a bezpečnostní zařízení. Neplňte hrnec víc než ze dvou třetin. U potravin, jež výrazně zvětšují svůj objem, ho naplňte ještě méně. Během přípravy by mohl obsah vzkypět a ucpat bezpečnostní ventily. Do hrnce nevkládejte ani drobně nasekané bylinky, které by rovněž mohly ventily ucpat. Nikdy nepoužívejte tlakový hrnec bez kapaliny. Mohlo by dojít k přehřátí a k poškození hrnce a vařiče. Tlakový hrnec otevírejte až po upuštění páry, jinak hrozí nebezpečí popálení horkou párou.
Funkce hrnce
V první řadě si ověřte přítomnost bezpečnostních pojistek, které slouží jako ochrana před přílišným nárůstem tlaku i proti nečekanému otevření poklice při vaření. Moderní hrnce musí disponovat vypínačem pro vypouštění páry. Obecně se dá říct, že čím víc ventilů tlakový hrnec má, tím lépe.
Displej – pomáhá s nastavováním. Je většinou součástí elektrických tlakových hrnců a slouží jako ukazatel teploty, tlaku a doby vaření.
Funkce dvojího vaření – u některých tlakových hrnců si můžete zvolit intenzitu tlaku a výši teploty. Nižší intenzita je vhodná k přípravě zeleniny, luštěnin, polévek, ryb a vyšší se hodí k přípravě masa.
Parní košík a nástavce k oddělení potravin v balení– umožňuje vařit dva druhy pokrmů s různou délkou přípravy naráz – jeden na dně v hrnci, například maso či zmražené potraviny, druhý nahorě v párovém koši, například zeleninu.
Časovač – nastavte si čas přípravy, po jeho uplynutí vás hrnec upozorní zvukovým signálem, abyste vypnuli ohřev. Elektrický tlakový hrnec se vypne automaticky.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Výhody tlakového hrnce
Šetří čas a energii. Jídlo si zachová svou přirozenou chuť a ztratí méně vitamínů.
Tím, že podstatou vaření v tlakovém hrnci je zabránění vypařování vody z hrnce, si potraviny svou chuť a vitamíny lépe uchovávají. Navíc můžete při přípravě tučnějšího masa použít rošt, který může být součástí některých tlakových hrnců. Tuk zůstane na dně nádoby a maso bude tak díky jeho absenci méně kalorické.
Některá jídla připravíte v tlakovém hrnci oproti tomu klasickému až o 75% rychleji.
Například černé fazole, které se běžně vaří dvě hodiny, jsou v tlakovém hrnci uvařeny během 10 – 12 minut. Hnědá rýže bude hotová za 20 minut namísto 45 minut, brambory trvají 6 minut namísto standardní půl hodiny.
Mnohostranné využití – Tlakový hrnec může být vynikajícím pomocníkem nejenom při vaření ale i při zavařování, při přípravě ovocných šťáv či dětských výživ. Můžete v něm připravovat i hluboce zmrazené potraviny. Pokud máte malé děti, tak vám tlakový hrnec poslouží na rychlou a kvalitní sterilizaci flašek, dudlíků či jiných kojeneckých předmětů.
Nevýhody tlakového hrnce
Vyšší pořizovací cena – cena opravdu kvalitních tlakových hrnců se běžně pohybuje od 2 500 Kč po přibližně 7 500 Kč. Investice do kvality se vám však vyplatí a mnohonásobně vrátí.
Nebezpečí opaření – při neodborné manipulaci hrozí nebezpečí silného opaření, proto pozorně čtěte příbalový leták.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Výběr tlakových hrnců na Heureka.cz
Tefal Secure5 Neo 6L P2530741 – Tlakový hrnec Secure 5 od Tefalu je vybaven 5 pojistkami. Jeho hlavní část i víko jsou vyrobeny z 18/10 nerezové oceli, která zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla. Hodí se na všechny typy sporáků, včetně indukce, takže je ideální do každé kuchyně. Poskytujeme 10letou záruku na kovové části. 2 programy vaření pro snadné použití. Tlakový hrnec Tefal Secure 5 je vybaven parním košíkem, takže můžete snadno vařit na páře zeleninu a ryby. 5 pojistek zajišťuje použití bez rizika. Třívrstvé sendvičové dno nabízí lepší rozložení tepla. Vhodné pro všechny typy vařičů, včetně indukce.
Tefal Tlakový hrnec Secure Neo 4l – Tlakový hrnec Tefal P2534246 Secure 5 Neo umožňuje rychlou a šetrnou přípravu pokrmů s maximální úsporou energie. Hrnec je vybaven uzavíracím systémem s automatickým uzamčením. Hrnec můžete používat na všech tepelných zdrojích, zda půjde o plynové sporáky, elektricé, sklokeramické nebo indukční. Ve výbavě hrnce také najdete praktický parní košík. Kromě toho je vybaven 5 pojistkami.
Tescoma tlakový hrnec Ultima 6.0 – Tlakový hrnec ULTIMA má unikátní systém rychlého nastavení pracovního tlaku IDEALCOOK. Přímo na regulátoru tlaku na víku hrnce máte graficky znázorněny jednotlivé druhy masa. Nastavením regulátoru do odpovídající polohy vytvoříte v tlakovém hrnci ideální tlak pro zvolený typ pokrmu: rybu, drůbež, vepřové nebo hovězí maso.Různé druhy masa uvaříte v tlakovém hrnci ULTIMA vždy rychle a bez rizika rozvaření. Díky velkému otočnému uzávěru tlakového hrnce ULTIMA otevřete i uzavřete tlakový hrnec jen jednou rukou, zcela bez použití síly. Je dodáván s napařovacím sítem z prvotřídní nerezavějící oceli. Opatřen indikátorem tlaku, má 4 bezpečnostní pojistky, masivní úchyty a stupnici pro snadné odměřování.Tlakový hrnec ULTIMA je vhodný pro všechny typy sporáků, plynové, elektrické, sklokeramické a indukční.
Tefal P2544331 Secure5 Neo set 4 l+6 l – Sada tlakových hrnců Tefal Secure 5 Neo P2544341 o objemu 4 l a 6 l nabízí unikátní 5 bodový bezpečnostní systém při vaření v tlakovém hrnci. 3 pojistky hlídají úroveň tlaku a hrnec má ještě 2 pojistky pro bezpečné automatické zavírání a otevírání.
Hit
Tescoma tlakový hrnec Ultima DUO 4.0 a 6.0 l – Tlakový hrnec ULTIMA má unikátní systém rychlého nastavení pracovního tlaku IDEALCOOK.Přímo na regulátoru tlaku na víku hrnce máte graficky znázorněny jednotlivé druhy masa. Nastavením regulátoru do odpovídající polohy vytvoříte v tlakovém hrnci ideální tlak pro zvolený typ pokrmu: rybu, drůbež, vepřové nebo hovězí maso.Různé druhy masa uvaříte v tlakovém hrnci ULTIMA vždy rychle a bez rizika rozvaření. Díky velkému otočnému uzávěru tlakového hrnce ULTIMA otevřete i uzavřete tlakový hrnec jen jednou rukou, zcela bez použití síly. Tlakový hrnec ULTIMA DUO tvoří 2 nádoby 4.0 a 6.0 l a univerzální víko vhodné pro obě nádoby, je vhodný pro všechny typy sporáků, plynové, elektrické, sklokeramické a indukční.