Dnes mám pro vás dva recepty.

První je domácí chléb. Jde o velmi snadný a rychlý recept. Využijete zejména, pokud vám doma dojde pečivo a chcete to řešit rychle. Věřím, že na tradiční a poctivý kváskový chléb tento nemá, ale vy mi věřte, že dobrý je:-).

Recept mám od dědy /tchána/.

Ingredience:

500 g celozrnné mouky /nebo 2/3 celozrnné a 1/3 mouky obyčejné/
450 ml vlažné vody
1 kostka droždí
50 g semínek, máte-li je rádi
100 g rozdrceného lněného semínka
2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky jablečného octa

Vše smícháte, dáte do vymazané formy /já do kulaté cca 18 cm průměr/ a pečete při teplotě cca 200 stupňů asi 50 minut. POZOR!!! Vložte do NEvyhřáté trouby!

Druhým receptem jsou původně bulky na burgery podle Kitchenette. My je použili klasicky jako housky.

Ingredience /kopie Kitchenette/:

  • 1 lžíce sušeného droždí
    1/2 hrnku/ 120 ml teplé vody
    1/2 hrnku/ 120 ml mléka
    1 velké šťastné vejce
    2 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla 2 lžíce třtinového cukru
    1 lžička mořské soli
    3 hrnky / 375 g hladké mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou
    1 lžíce rozpuštěného másla nebo rozšlehané vejce na pomazán
    semínka na posypání (sezam, mák, černý sezam, …)

Já vše dala do pekárny a nechala ji pracovat za mě. Výsledkem bylo o něco lepivější těsto, než jsem zvyklá, přidala jsem proto ještě více mouky. Těsto jsem rozdělila na osm částí a z nich tvarovala bulky. Ty jsem nechala ještě trochu nakynout, než jsem je dala péct na cca 20 minut při teplotě 190 stupňů. Výborné jsou.