Už delší dobu jsem se na tenhle pokus chystala. Inspiraci jsem našla na netu a tak mě nadchla, že jsem musela vyzkoušet. Upekla jsem pletence nebo šneky, říkejte si jim, jak chcete. Na tom by nebylo nic zvláštního, že? Až na to, že jsou trochu fialové :-). Rozhodně zaujmou na první pohled. Doma jsem samozřejmě neřekla, co mám v plánu. První zkoumavé reakce se objevily při fialové barvě mléka na kvásek a druhé po upečení. Fialově zabarvené těsto vypadá prostě na první pohled nezvykle a zajímavě.
K naplnění jsem použila borůvkovou marmeládu, ale plnit můžete i klasickou náplní skořicovou, ořechovou nebo makovou… prostě vším, co máte rádi.
Těsto
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
250 ml mléka
250 ml borůvkové šťávy
50 g kvasnic
820 g špaldové mouky
borůvková marmeláda
1 rozšlehané vejce
perlový cukr
Postup
Nejprve si připravíme kvásek – mléko smícháme s borůvkovou šťávou a ohřejeme, aby bylo vše vlažné. Přidáme 2 lžíce cukru a rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umíchám hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek a přikryjeme v míse utěrkou. Necháme kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 60 - 90 minut).
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj marmeládu (po celé ploše). Těsto přeložíme na poloviny a ještě trochu rozválíme a nakrájíme na 1,5 cm silné proužky. Každý proužek pak otočíme kolem prstu do spirály a zatočíme do uzlu. Konce schováme dole. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 190°C. Před vložením do trouby potřeme šneky ještě rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 15-20 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.
*Místo borůvkové šťávy můžete použít celé množství mléka (500 ml) a na zabarvení použít potravinářské barvivo fialové barvy.