Minulý týden jsem měla narozeniny. To je fakt a konstatování :-). O rok starší, i když se tak vůbec necítím, ale zase možná o maličko moudřejší. Ale proč s tím vůbec začínám. Na narozeniny se většinou peče něco sladkého, slavnostního a dobrého. My jsme se tentokrát nerozhodli pro dort, ale pro roládu. A když říkám „my“, tak tím opravdu myslím my. Spolupráce byla rodinná a týmová, táta pekl roládu a já jsem připravila krém. Prý by to nebylo ono, když si na svou vlastní oslavu upeču pohoštění sama :-). Varianty jsme zvolili dvě – klasickou světlou roláda a druhou kakaovou. Krém jsem zvolila lehčí z mascarpone a tvarohu. V kombinaci s nakyslým višňovým džemem byla tahle kombinace velmi osvěžující. A jelikož jsem se vzdala dortu, u kterého se mi líbí ombré varianta, zkusila jsem ji u rolády. Alespoň jsem tak měla možnost vyzkoušet přírodní prášek ze superpotravin, který jsem si objednala. Ale chápu, že ne všichni ho mají k dispozici, v tom případě tedy použijte klasické potravinářské barvy.
KAKAOVÁ PIŠKOTOVÁ OMBRÉ ROLÁDA
Roláda (piškot):
6 vajec
6 lžic cukru moučka
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce oleje
6 lžic polohrubé mouky
špetka soli
4 lžíce holandského kakaa
Krém:
250 g mascarpone
500 g tvarohu
150 ml smetany ke šlehání
200 g bílé čokolády
1 vanilkový lusk
marmeláda s výraznější chutí – višňová nebo malinová
fialové/růžové potravinářské barvivo
Postup
Nejprve si upečeme roládu.
Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem a špetkou soli. Po jednom krátce zašleháváme žloutky. Následně zašleháme 3 lžíce oleje. Pokud jsme používali mixer, nyní použijeme pouze vařečku a postupně zamícháme prosetou mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Troubu si předehřejeme na 180°C. Větší plech vyložíme pečicím papírem a vylijeme těsto. Pomocí stěrky urovnáme. Pečeme 8-9 minut. Vyndáme po této době, aby nebylo těsto vysušené.
Jakmile těsto vyndáme, je dobré ho rovnou srolovat pomocí utěrky i s pečícím papírem a necháme ho odpočinout a vychladnout. Pokud těsto trochu popraská, nic se neděje. Prasklinky se dají zaplnit marmeládou a krémem.
Mezitím, co roláda chladne, připravíme si krém. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu. V míse opatrně vyšleháme studené mascarpone, přišleháme tvaroh a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyndáme semínka, která přidáme do krému. Opatrně na nízké otáčky zašleháme rozpuštěnou čokoládu.
Jakmile je roláda vychladnutá, opatrně ji rozvineme. Pomažeme marmeládou, naneseme část krému a opět opatrně srolujeme. Ze zbytku krému si dáme bokem 2 lžíce, do kterých zamícháme potravinářské barvivo, abychom získali krásnou růžovou nebo fialkovou barvu. Zbylý krém naneseme na roládu, částečně urovnáme pomocí širokého nože nebo stěrky. Fialový krém naneseme nepravidelně na roládu a provedeme konečné zarovnání a uhlazení krému.
Necháme ztuhnout v ledničce, stačí pár hodin.