Už několik let se s mamkou domlouvám, že si od ní vezmu recept na tvarohový mazanec, a když na to konečně dojde, a já ho upeču a začnu sepisovat postup na blog, zjistím, že úplně to stejné těsto chystám každý rok na Vánoce a peču z něho tvarohovou štólu... to prostě nevymyslíš! Ta tvarohová štóla je můj oblíbený recept, bez ní by u nás nebyl advent. Myslím, že podobnou tradici zavedu i na Velikonoce a krom klasického kynutého mazance budeme péct i ten tvarohový. Já jsem tedy zvolila jeho miniverzi, upekla jsem místo velkého mazance tři malé bochánky. Mini mazance mi přijdou roztomilé a ještě můžete podělit rodinu. Jeden teda zmizel během půl hodiny, nestačil ani vychladnout a manžel prohlásil, během nenápadného ukrajování a ujídání, že tenhle mazanec je přímo luxusní.
Ingredience
(2 mazance
*) 150 g másla, změklého 180 g cukru krupice 2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
250 g měkkého tvarohu (klidně ve vaničce) 500 g hladké mouky 1 kypřící prášek do pečiva kůra z 1/2 citrónu, jemně nastrouhaná
špetka soli
50 g mandlových plátků
50 g rozinek, předem namočených v rumu

1 vejce, rozšlehané
mandlové plátky na posypání 20 g másla, rozpuštěného
moučkový cukr s vanilkou 
*Doporučuju spíše než jeden velký mazanec upéct dva menší, případně několik minimazanců jako jsem to udělala já. Menší bochánky jsou dříve upečené a navíc nehrozí, že budou mít příliš vypečenou kůrku. V takovém případě nezapomeňte zkrátit dobu pečení a mazance zkontrolujte špejlí (po zapíchnutí musí vyjít suchá).
Postup
V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu. Postupně vešleháme vajíčka, vanilku a tvaroh. Metlu vyměníme za hnětací hák, přidáme mouku, kypřící prášek, citrónovou kůru a sůl a uhněteme hladké těsto (půjde to samozřejmě i ručně, jen to zabere o trochu déle času)Poté do něj zapracujeme mandle a rozinky. 
 
Troubu předehřejeme na 160 °C. Z těsta vytvarujeme dva bochánky, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem asi 50-60 minut, testujeme špejlí. Ještě horké mazance důkladně potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.
 
Tip: Já jsem těsto rozdělila na tři díly o váze cca 430 g a z každého umotala mini mazanec. Na internetu jsem si našla návod na ozdobné zapletení těsta, nebyla jsem ale zrovna pečlivá, takže se vzor během pečení vpodstatě ztratil, proto sem návod nedávám (případní zájemci nechť se ozvou v komentáři). Každopádně, mazance jsem pekla všechny na jednom plechu, asi 40 minut.