vždy, když se vrátím z Rakouska mám chuť něco místního uvařit nebo upéct. Letos to vyhrál trhanec. A ne ledajaký, přímo císařský! ;-). Kdysi jsem tam ochutnala podobné jídlo, jenom bylo s tvarohem, ale nezapamatovala jsem si název. Minulý týden na mě na instagramu vykoukla fotka této dobroty, hned jsem našla recept a udělala ho. V sobotu bylo repete …
… dělala jsem podle tohoto receptu – zde …
250 ml mléko
3 ks vejce
sůl trochu
160 g hladká mouka
1 lžíce smetana ke šlehání
hnědý rum trochu
30 g rozinky
60 g máslo
1 balíček vanilkový cukr
moučkový cukr na posypání
Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promícháme mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z blíků (se špetkou soli) vyšleháme sníh, který spolu se šlehačkou opatrně vmícháme. Přidáme rozinky (již bez rumu), ještě jednou opatrně promícháme. Ve velké těžké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozpustíme 30 g másla a přidáme polovinu těsta. Z obou stran opečeme dozlatova, poté ještě na pánvi dvěma vidličkami roztrháme na malé kousky, chvilku dopékáme a rozdělíme na dva talíře. Stejně postupujeme s druhou půlkou těsta (a másla). Nakonec všechny 4 porce posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem. Lze podávat s brusinkami či s jiným kompotem.
… recept jsem přesně dodržela a trhanec je výborný a hlavně není pracný 😉 …
… krásný den všem …
Danka