Taky na dovolené nejvíc řešíte místní speciality a jedlé suvenýry? Český Krumlov doma milujeme, letos jsme tam po několikaleté odmlce zamířili už počtvrté a určitě to nebylo naposledy. Malebné uličky, řeka, pouliční kapely, zámek, trdelník a palačinky, úžasná atmosféra, vodáci i turisté, kteří jsou až na výjimky milí a způsobní (jinak řečeno, žádná namyšlenost a arogance, kterou často vnímám v Praze). Ovšem obchůdky a restaurace v centru, to je prostě šílenství. Většina restaurací, které jsme míjeli či zkusili, nabízí průměrnou gastronomii za nadprůměrné ceny a je (ne)překvapivě prázdná. To samé obchody. Těch opravdu originálních je na prstech jedné ruky a ačkoliv ráda podporuju místní tvorbu, tady jsem si to rychle rozmyslela. Zdobené perníkové srdce za sto padesát korun? Dřevěná skládačka o třech mini dílcích za tři sta? Nakonec jsme ale úplně s prázdnou neodjížděli a odvezli si možná to nejlepší, čerstvé a voňavé lesní borůvky. Třetina padla na tenhle extra jednoduchý koláč s drobenkou, na který budete potřebovat jen hrnec, metličku a hrnek jako odměrku.
Ingredience
(1 hrnek = 250 ml)
1 kostka másla (250 g)
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 kypřící prášek do pečiva
1 hrnek mléka*
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
2 vejce
*Já jsem dala půl hrnku mléka a malý kelímek zakysané smetany, které končila trvanlivost.
Postup