tento příspěvek nevkládám proto, abych na sebe prozradila, že mám další závislost na jablkách v županu z Polívkárny v Ostravě a když to jenom trošku jde, tak tam na ně zajdu ;-), ale proto, že se mi moc líbí jak je Polívkárna fotogenická a fotky, které jsem při návštěvách vyfotila bych si ráda uchovala na blogu 😉 Mám to místo ráda …
… minulý pátek jsme tam s Bertíkem zašli po návštěvě školy, do které asi bude chodit. Ano, komplikujeme si život tím, že nechceme, aby chodil do té k nám nejbližší. Od jara jsme byli domluvení v komunitní škole, ale to minulý týden padlo. Nebudu se rozepisovat proč, ale před námi je nelehký a hlavně na poslední chvíli úkol, kam Bertík po prázdninách nastoupí. Škola, ve které jsme byli vypadá hezky, paní učitelka byla moc příjemná, jen mě trochu odrazuje cestování do ní. Je to přes celé město a to nevím, jestli chci/ chceme …
… proč to nadšení z brčka? Protože má stejnou barvu jako nové trolejbusy v Ostravě, ty co můžou jezdit bez „tykadel“, jenom na baterku! Z Polívkárny jsme jeli na logopedii. Ještě doladit „Ř“ a máme to za sebou, ani prý už nemusíme chodit, že to už naskočí :-)) …
… a teď zpátky k dobrotám. Doma dobrotování pokračovalo. Na oběd si Bertík přál palačinky a ke kávě jsem nám udělala Pavlovu – mám je napečené a schované a občas je takto připravím …
… ale v sezóně jahod a malin ji neudělat by byl hřích …
… no a pak taky bublaninu s třešněmi …
… podle receptu tady. Lehce jsem si ho upravila podle sebe (v závorkách)
Ingredience:
120 g polohrubé mouky (dala jsem půl klasické, půl špaldové)
100 g cukru krupice (stačí, i tak je to sladké ;-))
4 vejce pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť)
trochu prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
500 g třešní (taky jsem je nevypeckovala :-))
cukr moučka na poprášení po upečení
máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 150 °C, formu vymažu máslem a vysypu moukou.
Do bílků dám špetku soli a vyšlehám z nich pevný sníh. Postupným přisypáváním zašlehám cukr. Přidám žloutky a nakonec vmíchám mouku. Těsto rozprostřu do formy a pokladu třešněmi. Peču 40-45 minut (doporučuji zohlednit zkušenosti s vlastní troubou).
Po upečení a vychladnutí zapráším moučkovým cukrem.
… tato velikost není na klasický plech, ale na ochutnání a „splnění“ mít tuto letní dobrotu stačí. Říkám si, jestli to letní období na dobroty není náročnější než Vánoce. Dnes budou na oběd tvarohové knedlíky s jahodami :-). Co myslíte?
… mějte krásnou neděli …
Danka