Po dlouhé době jsem se chystala na panna cottu, jen jsem přemýšlela, jak ji tentokrát ozvláštnit. Po chvilce pátrání na Pinterestu jsem objevila odlehčenou verzi s jogurtem. Většina receptů uváděla poměr smetany a jogurtu 2:1 či rovnou 1:1, já se rozhodla, že jogurtu dám tentokrát jen poloviční množství a recept použila svůj, na panna cottu s malinovým přelivem (malinko jsem ale upravila množství cukru a želatiny). Po rozmíchání jogurtu v ohřáté smetaně voněla celá směs hodně jogurtově – přiznám se, že jsem se trochu bála, aby si hosté na narozeninové oslavě nemysleli, že jsem jim naservírovala ovocný jogurt. Panna cotta ovšem chutnala úplně všem a myslím, že ani nepoznali, že je zjemněná jogurtem. Pokud hledáte dezert pro maminku k zítřejšímu svátku, vyzkoušejte ji. Připravená je za několik minut, vychlazená za pár hodin, zdobení květy či drobným ovocem snadno zvládnete a maminka jistě ocení její lehkou a osvěžující chuť.



Ingredience

600 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
80 g cukru krystal
7 plátků želatiny
300 g bílého jogurtu řeckého typu

300 g mraženého lesního ovoce
50 g cukru krystal
1-2 plátky želatiny

Postup

Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky dáme 7 plátků želatiny, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. 


Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něho zrníčka. Obojí přidáme do rendlíku se smetanou a cukrem, na mírném plameni za občasného míchání přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Želatinu vyndáme z misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou ji důkladně rozmícháme v horké smetaně. Přidáme jogurt, ještě jednou pořádně promícháme a směs rozlijeme do skleniček. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min. 4 hodiny uložíme do ledničky. 

Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max. 80 °C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.


Když je smetana ztuhlá, je čas na ovocný přeliv. Plátky želatiny opět namočíme do misky s vodou. Do rendlíku dáme mražené lesní ovoce, cukr a 2 lžíce vody. Na mírném plameni je krátce povaříme, ovoce pustí šťávu a rozvaří se na malé kousky. Rendlík odstavíme z plotny, přidáme vymačkaný plátek želatiny a rozmícháme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, jinak by se smetanová vrstva mohla rozpustit. Poté ovocné pyré ještě jednou promícháme a rozlijeme do skleniček s panna cottou. Opět necháme ztuhnout v lednici.