Jak často máte k jídlu rybí maso? Já se přiznám, že nesplním ani doporučenou jednu za týden.
Jinak mám ale k rybám dobrý vztah. Dříve* jsem ráda a často jedla tuňákové maso z konzervy, které mi s několika treskami a makrelami k obědu a večeři slušně zvedaly průměr. Neminulo mě ani období pangasia, kterého nám ve školních jídelnách nabízeli pečeného i smaženého s rozvařeným bramborem. Dnes si v restauracích s oblibou dopřeji steak z lososa. Ale doma?
Cenově nejlépe mě vždy vyjde koupit chlazené maso z tresky. Není náročné na přípravu a dá se upravit na mnoho způsobů – třeba i do rizota. Nejraději máme filé na česneku s hořčicí a zázvorem, k tomu pečenou zeleninu a brambory či bílou rýži.
Doufám, že bude chutnat i Vám a jestli máte svůj vlastní osvědčený recept, sem s ním. Všechny bude jistě zajímat a obohatíme své jídelníčky.
*Proč již několik let nekupuji tuňáka? Kvůli masovému lovu jsou na pokraji vyhynutí. Doporučuji přečíst si aspoň tento kratičký úryvek v časopisu 21.století.
Aljašská treska s hořčicí na česneku a zázvoru
Na 3 až 4 porce budeme potřebovat:
- 400 g filet aljašské tresky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky nakrájeného zázvoru
- 8 lžiček kremžské hořčice
- šťáva z poloviny citronu
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 1(2) ks červené řepy
- 1/2 brokolice
- 150 g babi karotek
- kari
- PŘÍLOHA – uvařené brambory či rýže
Postup:
- Zázvor a česnek si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Filé mírně osolíme z obou stran, položíme na plech s pečicím papírem a potřeme vrstvou hořčice. Posypeme nakrájeným zázvorem a česnekem a opepříme.
- Řepu pečlivě omyjeme, zbavíme slupky a pokrájíme na 5mm plátky, které vyskládáme na další plech s pečicím papírem. Vedle vyskládáme omyté karotky a kousky brokolice. Vše mírně osolíme, opepříme a karotky posypeme kari kořením.
- Rybu i zeleninu dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C po dobu 20 minut. Následně zapneme ještě na 10 minut fukar a snížíme teplotu na 180 °C.
- Upečenou tresku a červenou řepu na talíři pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Servírujeme se zeleninou a vařeným bramborem či bílou ríží.
- Dobrou chuť!
Mockrát děkuji za podporu, mám Vás všechny moc ráda a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka ?