Zdravím vás!
Sladký jazýček jako jsem já, si jen těžko umí představit Vánoce bez cukroví. U nás doma se vždy na první adventní víkend sejdeme u prarodičů a peče se ve velkém: perníčky, linecké, kakaové, ledovky, vanilkové rohlíčky a pracny. Ze zbylých bílků ještě babička později vytváří své dokonalé kokosky a aby toho nebylo málo, přinese nám před štědrým dnem k snídani dokonalou vánočku s rozinkami a mandlemi. Doufám, že taková taky jednou budu. Máme Vás rádi, Babi a Dědo!
V rámci akce – každý rok jeden nový druh cukroví – jsem se letos rozhodla vyzkoušet „krinkle“. Jde o kulaté sušenky s křupavým cukrovým povrchem a vláčnou čokoládovou náplní (vzdáleně mi připomínají brownie). Při jejich přípravě je opravdu důležité, abyste plech v troubě nenechali příliš dlouho. Mohlo by vám tak vzniknout pouze spousta tvrdých oblázků na oči pro sněhuláka… Jen deset maximálně 15 minut, pokud máte sušenky obrovské jako velký kopeček zmrzliny! Ty moje nejsou větší než průměr čajové svíčky.
Sladký jazýček jako jsem já, si jen těžko umí představit Vánoce bez cukroví. U nás doma se vždy na první adventní víkend sejdeme u prarodičů a peče se ve velkém: perníčky, linecké, kakaové, ledovky, vanilkové rohlíčky a pracny. Ze zbylých bílků ještě babička později vytváří své dokonalé kokosky a aby toho nebylo málo, přinese nám před štědrým dnem k snídani dokonalou vánočku s rozinkami a mandlemi. Doufám, že taková taky jednou budu. Máme Vás rádi, Babi a Dědo!
V rámci akce – každý rok jeden nový druh cukroví – jsem se letos rozhodla vyzkoušet „krinkle“. Jde o kulaté sušenky s křupavým cukrovým povrchem a vláčnou čokoládovou náplní (vzdáleně mi připomínají brownie). Při jejich přípravě je opravdu důležité, abyste plech v troubě nenechali příliš dlouho. Mohlo by vám tak vzniknout pouze spousta tvrdých oblázků na oči pro sněhuláka… Jen deset maximálně 15 minut, pokud máte sušenky obrovské jako velký kopeček zmrzliny! Ty moje nejsou větší než průměr čajové svíčky.
Na 30 kousků (1 velký plech) budeme potřebovat:
- 160 g kvalitní hořké čokolády (min. 55%)
- 60 g másla
- 30 g holandského kakaa
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 g mouky (já použila celozrnnou)
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- moučkový cukr na obalení
Postup:
Ve skleněné míse si na vodní lázni rozpustíme na kostičky nalámanou čokoládu s 60 g másla a odložíme stranou.
Vejce si s cukrem a solí vyšleháme do krémové konzistence a přilijeme k roztavené čokoládě. Vše dobře promícháme.
Do suché mísy si navážíme 200 g mouky, ve které rovnoměrně vmícháme sušené droždí a kakao. Sypké suroviny postupně zapracujeme lžicí/vařečkou do čokoládového základu.
Připravené těsto necháme zhruba hodinku odpočinout při pokojové teplotě.
Zhruba 2 lžíce moučkového cukru si nasypeme do misky. Následně lžičkou a rukama tvarujeme ze ztuhlého těsta přibližně stejně veliké kuličky, které obalíme v poctivé vrstvě moučkového cukru. „Mini bochánky“ klademe na plech s pečicím papírem.
Jakmile máme hotovo, dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 10 minut (max. 15 min, pokud máte krinkle větší než já).
Dobrou chuť!
Co na ně říkáte? Jste závisláci na čokoládě jako já,
nebo už se vám stýská po slaném receptu?
Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka ?