Tento víkend jsem si prodloužila nejen o jednu hodinu, ale přímo o celý den. V pátek jsem si udělala volný den, stihla jsem pár restů, povinný víkendový úklid a víkend jsem tak měla o něco volnější. Připravila jsem několik dobrot pro rodinu, vyšla si na procházku do lesa a taky se dokopala po delší době ke cvičení.
A protože aktivit jsem si na tři dny naplánovala docela dost, nechtěla jsem péct nic složitého. V takových případech pak volím většinou nějakou bábovku nebo rychlý ovocný koláč. Na zahradě jsme sklidili před pár dny krásná červená jablíčka. Použila jsem je spolu s brusinkami a lískovými oříšky na podzimní vláčnou bábovku. A jako sladkou tečku na závěr jsem použila cukrovou polevu se skořicí.
JABLKOVÁ BÁBOVKA S BRUSINKAMI A LÍSKOVÝMI OŘECHY
Ingredience
(větší forma na bábovku)
180 g třtinového cukru
4 vajíčka
1 dcl rostlinného oleje
250 ml kysaného podmáslí
400 g hladké špaldové mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
2 kávové lžičky skořice
2 jablka
hrst sušených brusinek
2 lžíce nasekaných lískových ořechů
Poleva
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce skořice
1 – 2 lžíce horké vody
hrst lískových ořechů na dozdobení
Postup
Formu na bábovku si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 180° C.
Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně zašleháme olej a podmáslí. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí, skořicí.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Lískové ořechy nasekáme na větší kousky. Jablka, ořechy a brusinky zamícháme lehce do těsta. Můžeme obalit lehce v hladké mouce, aby nám neklesly ke dnu formy.
Těsto vlijeme do formy a dáme péct na cca 50 – 60 minut. Vyndáme z trouby a necháme odstát cca 15 minut. Vyklopíme z formy a necháme zcela vystydnout.
Mezitím si připravíme polevu. Cukr smícháme se skořicí a přidáváme vodu, abychom měly hustší, ale tekutou polevu, kterou se nám bude bábovka dobře polévat. Nakonec ještě dozdobíme nasekanými lískovými ořechy.