Včera jsem poprvé byla na food festivalu. Třikrát hurá! Takových festivalů se každoročně objeví celé mraky, ale mě to doteď bohužel nějak míjelo. Zaprvé, bydlíme daleko od Prahy a tam se jich holt pořádá nejvíc. Zadruhé, mám smůlu na termíny konání. Když se poprvé objevila zmínka o Apetit pikniku, byla jsem nadšená. Pak jsem ale zjistila, že se kryje s oslavou narozenin mého táty. Další rok byla oslava jiný víkend, zato se tou dobou konal hudební festival přímo u nás v městečku, se spoustou fajn kapel a hlavně s našimi kamarády. Každý rok se našel nějaký důvod, proč to opět nevyjde, ať už v červnu či v září, a i když to byl vždy důvod milý a příjemný (krom jiného moje těhotenství a svatba mojí sestřičky) stejně mě to trochu mrzelo. Až teď se mi poštěstilo trefit se návštěvou rodičů zrovna do doby, kdy se tu jeden menší food festival konal, a stálo to za to. Spousta dobrého jídla, ve společnosti přátel a za slunečného počasí. Jsem asi konzerva, ale až na pár červů jsem se raději držela toho, co znám a vím, že mi bude chutnat… husí játra, krevety, trhané vepřové, všechno bylo skvělé. Jen to sladké mi přišlo nějaké slabé, asi jsem moc náročná. Pár obyčejných cupcakes, kelímků a la panna cotta… žádné zajímavé chuťové kombinace či kreativní zdobení… od food festivalu bych čekala víc. Zdálo se mi, že mezi návštěvníky asi nejvíc vedla rolovaná zmrzlina a ani se tomu nedivím, je to zážitek i pro oko. O to víc se ale těším na nějaký další festival příští rok, třeba to konečně zase vyjde!
Ingredience
1 balení rozváleného listového těsta, nebo polovina klasického (cca 250 g)*
250 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
4 velké blumy, nakrájené na měsíčky
*pokud použijete celé balení listového těsta (500 g), nezapomeňte vynásobit ingredience na náplň zhruba 1,5-2x
Postup
Podáváme ještě teplé nebo až po zchladnutí, sníme ideálně ještě ten samý den (koláč je dobrý i druhý den, ale náplň může trochu rozmočit těsto).