Vítám vás u dnešního sladkého receptu.
Podrobně se podíváme na to, jak upéct vanilkový dort se šlehačkovým krémem, karamelizovanými nektarinkami a pokladený sněhovými pusinkami. Zní to dobře? Tak počkejte, až se do něj zakousnete! Já ten svůj pekla na oslavu narozenin mé milované babičky. Ještě jednou vše nejlepší k 75.nám, jestli ti tenhle článek děda právě předčítá. ❤️
Podrobně se podíváme na to, jak upéct vanilkový dort se šlehačkovým krémem, karamelizovanými nektarinkami a pokladený sněhovými pusinkami. Zní to dobře? Tak počkejte, až se do něj zakousnete! Já ten svůj pekla na oslavu narozenin mé milované babičky. Ještě jednou vše nejlepší k 75.nám, jestli ti tenhle článek děda právě předčítá. ❤️
———————————————————————————————————————-
RECEPT
Těsto:
- 5 bílků
- 1/4 lžičky soli
- 6 žloutků
- 60 g hladké mouky
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g řepkového oleje
- 1 vanilkový lusk
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 100 g cukru krystal
- 1 lžíce vanilkového extraktu (lusk namočený v 45% alkoholu)
Bílky si oddělíme od žloutků do čisté mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky ve velké míse spolu s vyškrábanou vanilkou z lusku, extraktem a olejem v mixéru šleháme cca 5-10 minut v krém. Následně přidáme cukr a šleháme dalších 5 minut. Ve vedlejší nádobě smícháme oba typy mouky a sodu, promícháme a po lžících zapracujeme ke žloutkovému krému. Následně opatrně zapracujeme i sníh z bílků.
Těsto rozdělíme do vymazaných 1-3 dortových forem o průměru 32 cm a dáme péct do předem vyhřáté trouby při 180 °C. Pokud pečeme celou dávku v jedné formě – 45 min, ve dvou – 35 minut, ve třech – 25 minut.
Pečlivým rozkrojením jednoho korpusu na tři pláty poslouží skoro stejně dobře, jako péct těsto ve třech formách najednou. 🙂
Šlehačkový krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 1 tvaroh z vaničky – slít přebytečnou vodu
- 2 lžíce prosetého moučkového cukru
Když se těsto peče, vrhneme se na přípravu šlehačkového krému. Smetany si vyšleháme v míse s dvěma ztužovači šlehačky do pevné konzistence. Osladíme moučkovým cukrem, přidáme tvaroh a vše promícháme. Dosladíme podle vlastního uvážení. Odložíme do lednice.
Krém z karamelizovaných nektarinek
- 3 nektarinky
- 40 g hnědého cukru
- 1 lžíce medu
- 1 špetka soli
- 1/4 šťávy ze středně velkého citronu
- 15 g másla
Nektarinky si omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zatím si do hrnce nasypeme cukr, sůl, přidáme med a na plotně začneme ohřívat. Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přidáme kousek másla, promícháme a přisypeme nakrájené ovoce. Vše provaříme do zhoustnutí a vypaření přebytečné šťávy zhruba 15 minut. Na závěr zakápneme šťávou z citronu a necháme ještě 5 minut probublávat na nejnižším stupni. Odstavíme, necháme vychladnout a ztuhnout do lednice.
Sněhové pusinky:
- 2 vaječné bílky
- 150 g cukru krystal
- 1 špetka soli
Podobnou přípravu i s fotografiemi najdete v TOMTO článku. <<< + domácí meruňková marmeláda
Připravíme si tři vrstvy korpusu. Na spodní díl naneseme rovnoměrně nektarinkovou náplň.
Poté naneseme rovnoměrně 4 lžíce šlehačkového krému a přikryjeme druhým plátem těsta. To namažeme meruňkovou marmeládou a další vrstvou krému (mělo by nám zbýt zhruba 1/2).
Přikryjeme posledním korpusem. 1/2 zbylého krému potřeme okraje a vrch dortu a dáme ztuhnout do lednice.
Po hodině/ráno před oslavou naneseme na připravený dort zbytek krému v souvislé vrstvě tak, aby nevykukovalo těsto. Poklademe připravenými sněhovými pusinkami.
Dobrou chuť!
———————————————————————————————————————-
Jak se Vám líbí dort? Napište mi svůj názor do komentářů!
Mějte se krásně,
Vaše Štěpánka ?
Máš zálusk na DALŠÍ DORTY? Mrkni se SEM! Všechny sladké recepty najdeš tady.