Krásný dobrý den přátelé. Dnes mám pro vás recept na moc dobrou letní polévku, která vás mile překvapí! Cuketová polévka s mátou a fetou chutná výborně jak teplá, tak i krásně osvěží, pokud je podávaná vychlazená. Krásně brčálově zelená barva a svěží chuť této polévky mě dostala již minulý rok, kdy nám ji připravila má bývalá paní domácí u ní na obědě a od té doby jsem ji měla v hlavě. Samozřejmě jsem si neřekla o recept, a tak jsem pak asi rok tápala, jaký poměr surovin použít, aby polévka chutnala tak, jako tenkrát. Po třech pokusech jsem konečně přišla na správný poměr ingrediencí a vše si pečlivě zapsala, abych se tu o tuhle dobrotu s vámi podělila! (Jo, mohla jsem se jí prostě jednoduše zeptat na recept, ale to by nebyla taková challenge.)
Tahle letní cuketová polévka s mátou a fetou je chuťově dost zajímavá. Vcelku nevýrazná chuť cukety ve spojení se svěží mátou a slanou fetou nabývá úplně jiné dimenze. Polévku moc nesolte, doporučuji pořádně dosolit až nakonec, kdy v ní bude zamíchaná feta.
Jinak já se příští týden se chystám do Čech, kde si užiju puppy, nového štěňátka, co mají naši (ano, puppy totiž ještě podle posledních zpráv nemá jméno chudinka :-)), a snad i nějaké to slunce. A hlavně by to chtělo trochu vypnout, možná i nějaký výšlap do přírody. Po loňském výletu na Moravu jsme letos měli jet objevovat další kout překrásné České kotliny, a sice výletovat v Českém ráji či tak něco, ale plány se trochu změnily, tak teď narychlo vymýšlím, coby kdeby. Nemáte nějaké tipy v okolí Prahy?
Tady máte recept na slibovanou cuketovou polévku s mátou a fetou a já se jdu balit. Přeji vám všem krásný zbytek prázdnin! A pokud polévku vyzkoušíte, určitě mi dejte vědět, jak se polévka povedla a chutnala – budu moc ráda za každou reakci! Můžete psát do komentářů nebo se třeba pochlubte fotkou na Instagramu!
- 2 středně velké cukety
- 1 brambora
- 1 žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 800 ml zeleninového vývaru
- 150 g fety
- 20 listů máty
- sůl, pepř
- Cukety očistíme, odkrojíme konce, podélně rozkrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Bramboru oloupeme a pokrájíme na menší kusy. Oloupeme a nadrobno pokrájíme cibuli a česnek.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej a do zlata na něm opečeme cibulku a česnek. Přidáme kousky cuket a brambor, zalijeme vývarem, jemně osolíme a opepříme a povaříme asi 25 minut. Nakonec přidáme tak 3/4 máty a nadrobené fety a vše rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem (nebo nalijeme do mixéru a vše rozmixujeme).
- Polévku nalijeme do misek a ozdobíme zbylou nadrobenou fetou a lístky máty.