po jahodách přišly na řadu meruňky. Aby to pořád nebyla jenom bublanina, rozhodla jsem se pro koláč s drobenkou …
Recept:
3 hrnky špaldové mouky
3/4 sáčku kypřícího prášku (s vinným kamenem)
1 hrnek třtinového cukru
1 lžíce citronové kůry (Bio – Alnatura z DM)
1 hrnek mléka
1 hrnek slunečnicového oleje (Alnatura, za studena lisovaný)
1 vejce
1 kg meruněk
drobenka:
1 hrnek špaldové mouky
3/4 hrnku třtinového cukru
80 g másla
polohrubá mouka 1 hrnek
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru. Pak přidáme mléko, olej, vejce a mícháme. Pokud je těsto příliš husté, přidáme trochu mléka.
Plech či pekáč vyložíme pečicím papírem. Nalijte do něj těsto a přidáme vypeckované meruňky. Drobenkou posypeme meruňky a pekáč vložíme do trouby. Pečeme 30 až 40 minut, podle tloušťky těsta. Vyzkoušíme špejlí, zda je těsto hotové.
… drobenku jsem posypala ještě mandlemi, ale to není nutné. Kdo by chtěl originál receptu, najdete ho tady …