Jak chutná Srí Lanka? Co očekávat ke snídani v hotelu? A proč se možná budete divit, až Vám přinesou objednané „Rice and curry“?

V minulém článku (zde) jsem se pokusila Vám co nejlépe přiblížit našich 12 dní na tomto kouzelném ostrově. Cestovali jsme z letiště v Negombu nejprve do Mirissy (pobřeží), následně do Sinharaji (deštný prales), Elly (vnitrozemí), Udawalawe (sloní safari) a Tangalle (pobřeží). Jestli Vás zajímá příroda a zajímavosti, určitě si minulý díl přečtěte. Některé tipy by se vám mohly hodit.

Dnes si ovšem povíme o místním jídlu! Na co se těšit a co rovnou vynechat? A co znamená Rice&Curry? Rovnou zodpovím svou druhou otázku: rice (rýže) and (a) curry (kari) kupodivu neznačí obyčejnou bílou rýži vařenou spolu se žlutavě zbarvenou směsí koření. Jde o rýži s pestrou paletou příloh (curry), které si každý naservíruje sám z připravených misek. Pokud si objednáte R&C ve skupině, obsluha vám donese jeden větší talíř rýže a mističky (zpravila 6 a více) naplněné např. dhálem z červené čočky, různými zeleninovými saláty, pečenými paprikami, tuňákem a kuřecím masem. Jde o tradiční jídlo, které má svou verzi v každé rodině a liší se kraj od kraje. I když vám obsluha bude tvrdit, že některé přílohy nejsou pálivé, nemusí to být vždy pravda – hlavně u samoobslužných bufetů. Pokud je to jen trochu možné, domluvte se na nepálivé variantě s kuchařem.

Rýže nebo červená čočka a kukuřice jsou hlavními stavebními kameny každého jídla. Na tržišti v Tangalle jsem jen podle odlišných tvarů a barev napočítala přes 10 druhů zrnek rýže. Běžně si v restauraci můžete vybrat mezi klasickou bílou a pro nás nezvyklejší červenou.

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Ochutnali jsme i pověstné afrodiziakální červené banány!
Pozor spoiler – chutnají jako  ostatní žluté banány – výborně. Účinky jsme ovšem nepozorovali. 😀  

Stejně jako rýže, i banánů je tu ohromné množství druhů – malé, velké, černé, červené, žluté, zelené a mnoho dalších. Poslední jmenované jsem ochutnala poprvé. Používají se uvařené jako příloha (curry) a chutí se nejvíce podobají našim bramborám.

Doporučuji zajít si na některý z místních trhů. Často vám prodejci dají nejprve ochutnat, než si neznámé ovoce/zeleninu poprvé zakoupíte a poradí, který kus je nejlépe vyzrálí k přímé konzumaci.

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

V teplé kuchyni se prakticky všude (což platí i o chilli) používá tato zelená bylinka – „gilius“ či „grilius“? Místní se nám sice snažili její název předat, ovšem na googlu je nedohledatelná. Pokud byste měli tušení, určitě napište do komentářů, prosím!

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

V pouličních stáncích si můžete za zhruba 5 Korun koupit některý z místních „fastfood sandwichů“. Skládá se z placky jménem Roti a pálivé náplně. Jindy nabízí například smažené kuličky a „donuty“ s rybou či vypouklé rýžové palačinky s vejcem.

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Při cestě na Srí Lanku se těstě na klasické hotelové snídaně! I milovníkům ranní kávy doporučuji jednou vyzkoušet cejlonský černý čaj. Chutná asi jako 10x koncentrovaný český.

Kávu si pro jistotu přibalte s sebou a do slabé špinavé vodičky, které zde říkají coffee, přidejte aspoň jednu vrchovatou lžičku. V Sinharaje jsme k pití navíc dostali i ovocný fresh a balenou vodu. Následovaly opulentní hody! Omeleta ze dvou vajec, tousty s margarínem a marmeládou a závěrečný ovocný salát/ talíř s ovocem. Po týdnu se ovšem člověku přejí všechno, bohužel.

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
snídaně v Sinharaje

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Snídaně v Sinharaje

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
toastový chléb v pekárně v Udawalawe
Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
naše první snídaně v Colombu

Pravý cejlonský čaj si zajeďte prohlédnout zblízka! Nejezděte do vyhlášených a předražených továren. Každá farma (my navštívili Lumbini) nabízí bezplatný vstup a rádi vás provozem provedou. Na závěr si v prodejně můžete zakoupit místní kvalitní produkt za zlomek ceny v turistických obchůdcích natož u nás v Čechách! Druhy čaje pěstovaného na ostrově jsou základní dva – černý a bílý. Druhý jmenovaný se vyrábí pouze z nejmladších a nejkvalitnějších pupenů a jeho cena je vyšší. Lístky bílého i černého čaje jsou nejdříve několik hodin skladovány, následně nadrceny, fermentovány, usušeny a roztříděny podle velikosti ručně pomocí síta. Čím menší velikost, tím silnější nápoj vzniká.

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2


Kurz místní měny se pohybuje zhruba v hodnotě 300 Rp = 50 Korun. Pro zajímavost následující „Fried Rice with Vegetables“ stála v Mirisse 550 Rupií (ve vedlejší vegetariánské restauraci 300 Rupií, což jsme zjistili až druhý den). Mirissa byla co se jídla a pití týče bezkonkurenčně nejlevnější. 🙂 Kokosová polévka nás vyšla na 200 Rp a čerstvý kokosový ořech na 60 Rp (v Elle až 150 Rp). Nejdražší restaurace najdete v Tangalle, Ryba s rýží stojí zhruba 1200 Rp.

Dovolte mi ještě pár dokumentačních fotografií z telefonu 🙂

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Tradiční snídaně v Mirisse – rýžovo-kokosové placky s chilli, kokosem a breadfruit.

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Rice and Curry na cestě do Sinharaji
Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Znáte klasický durian zvaný král ovoce? Tohle je jeho divoká a méně zapáchající varianta,
kterou jsme měli tu šanci ochutnat v deštném pralese Sinharaja. 

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Romantická snídaně ve dvou ve vnitrozemí <3

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Vegetariánské Rice&Curry v Udawalawe – to mi chutnalo spolu s R&C
„po cestě do Sinharaji“ ze všech nejvíc! Stravovali jsme se u našeho pana domácího
a jeho manželka kuchařka nám na vyžádání udělala chilli-free verzi. 

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Čerstvý kokos plný osvěžující šťávy v Elle.

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Jedna z tradičnějších snídaní v Tangalle, shora:
banánový list s rýžovo-datlovým těstíčkem plněným palmovým cukrem,
smažené slané kapsy plněné pálivou směsí zeleniny a rybího masa,
vlevo, dole – rýžová palačinka s datlovým cukrem (nejlepší!!!),
vpravo, dole – smažené vejce v rýžovém těstíčku

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
200 ml čerstvého mangového freshe za 250 Rp, Mirissa

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Chocolate-Banana Roti – nejbožštější dezert! Placka jménem roty potřená tunou nutely,
pokrájeným banánem a zapečená do křupava. (300 Rp).

Jak chutná Srí Lanka? Cestovní deník PART 2
Wooden Apple Fruit – ovoce plné vlákniny, které zbožňují sloni (a já z něj mám nejraději fresh s ledem).

To byl myslím vyčerpávající výčet všech místních dobrot! Jestli máte ještě nějaké dotazy a postřehy, sem s nimi. Doufám, že se Vám článek líbil a mějte se krásně,
Vaše Štěpánka ?