Asi si občas říkáte, co vlastně v běžný den jím? Bydlím na koleji, chodím každý den do školy a měla bych si vyvařovat? Jak to stíhám? Dnes mám pro Vás pár užitečných tipů, jak si ulehčit zdravé stravování a smrsknout přípravu na dobu nezbytně nutnou.
Pečené batáty s marinovaným tofu |
Jako studentce mi stále záleží mimo jiné i na finanční stránce. Už když jsme se stěhovali do Prahy, propočítávala jsem si náročnost stravování v menze, restauracích, fast-foodech proti domácímu vaření vyžadujícímu čas a energii.
Překvapivě pro mé rodiče a možná i některé z Vás, menza se ve výsledku nevyplatí o nic víc než běžná restaurace. Pryč jsou ty časy, kdy se tu student mohl dosyta najíst na celý den a pochutnal si na pokrmech skoro jako od maminky. Výhodněji vyjde se zastavit na sytou polévku do přijatelné kavárny poblíž školy, než vystát dlouhou frontu na předraženou uho v menze u kolejí (nejlevnější jídla od 66 Korun). Proto si již od první chvíle vařím sama. Rychle, zdravě a hlavně podle vlastních chutí!
Na prvním místě při výběru jídla je pro mě jeho kvalita a složení. Naše nejoblíbenější jídla najdete na fotografiích v druhé polovině článku. Samozřejmě jsou bohužel i chvíle, kdy se vracíme s přítelem oba hladoví a unavení pozdě domů. Do obchodu se nám nechce, v lednici dojdou zásoby zeleniny a hledáme jakékoli rychlé řešení. A tak pohodlně sáhneme po mražené pizze nebo snack wrapu v McDonnald’s. Všichni jsme jen lidé. Kvůli tomu si výčitky nedělám a ani Vy byste na sebe neměli být moc přísní.
I když se ale člověk vrací zdeptán a hladový jako lítá šelma, je tu pár rychlovek, které budete mít hotové během chvilky. Stačí si doma vybudovat stálou zásobu relativně zdravých trvanlivých potravin. Nejlepší bude spojit síly s parťákem a do čtvrt hodinky máte večeři/ oběd na stole!
Seznam trvanlivých potravin tvořících základ spíže, ze kterých rychle vykouzlíte zdravé plnohodnotné jídlo:
- luštěniny v plechovce (cizrna, fazole, kukuřice)
- ovesné vločky
- rajčatové pyré
- ořechové máslo
- cous cous
- červená čočka
- hotové zeleninové omáčky
- sojové maso
- rýžové nudle
- celozrnné těstoviny
- základní druhy mouky
- cibule a česnek
- domácí marmelády, povidla a pesta
- med, cukr
- sušené bylinky
- kokos, ořechy
- sušené droždí
- jedlá soda
- řepkový a olivový olej
- balzamikový a jablečný ocet
Z těchto surovin či v kombinaci s dalšími již méně trvanlivými produkty lze uvařit vynikající jídla. Pár příkladů: jednoduchou polévku z červené čočky, zeleninový salát s fazolemi, vegetariánskou pizzu z tofu a ovesných vloček (s pyré, kukuřicí, sojovým masem), rajčatovou polévku, těstovinový salát s kukuřicí a zeleninou, kuskus na sladko, ovesnou kaši, palačinky z domácího kokosového mléka, kus kus s hotovou omáčkou, rýžové nudle s polévkou z kokosového mléka, těstoviny na sladko s ořechy a tvarohem, humus z cizrny, slaný cibulový koláč a jako dezert – ovesné placičky s marmeládou.
Pak jsou tu ale i dny, kdy se dá ukrojit pár hodin volna a strávit u plotny času trochu víc. Ráda tento čas využiji na vaření do zásoby. Připravuji si takto dopředu například vařenou běžnou čočku s vejci natvrdo, pečenou zeleninu s parmazánem a tofu, slaný zeleninový koláč, a fazolové brownies a jiné koláče k snídani. Obědy a svačinky si pohodlně nosím s sebou v batohu/kabelce a problém nastane jen, když zapomenu příbor! ??
Občas se s přítelem snažíme na koleji o vyšší gastronomii (co se masa týče, vévodí naši kuchyni spíš on)! To už jsou ovšem finančně náročnější jídla a nevaříme si je často. Například domácí burgery, tortily, krkovičku na víně, pizzu, kuřecí na pomerančích a další. Pokud bychom zašli do restaurace, zaplatíme 3-5x tolik. U příkladu domácích burgerů: maso z Alberta 16 Kč (32 za 2 plátky), bulka 5 Kč(koupená nebo domácí), salát + okurka + rajče + cibule = 10 Kč a 2 Kč za mini vrstvu kečupu. Dostali jsme se tedy u jednoho poctivého burgeru na 33 Korun. Maso je mix hovězího a vepřového, většinou si do svého dám dvojitou dávku zeleniny a mám výživnou večeři.
Pro další inspiraci vám ukáži výběr ze sbírky obědů a večeří za uplynulý rok a půl.
Inspirace na rychlá zdravá jídla:
Vlevo: Rychlá a osvěžující polévka Gazpacho Vpravo: Žitná placka se salátem a opečenou zeleninou s tofu |
Vlevo: Salát s brokolicovo-sýrovými kostičkami Vpravo: Polévka z červené čočky (recept jsem již dávno publikovala) |
Vlevo: zeleninový salát s vejcem Vpravo: Celozrnný trvanlivý chléb s ricottou a rajčaty |
Vlevo: Řecký jogurt s minimem mléčného tuku s oříšky a ovocem Vpravo: Ředkvičková pomazánka s chlebem |
Vlevo: Zapečená brokolice s vejcem + brambor Vpravo: Domácí chléb se sýrem, hořčicí a zeleninou (recept na chléb najdete na Corculu) |
Vlevo: Kupované sojovo-zeleninové karbanátky s jáhlami a mrkvičkou Vpravo: Salát z čerstvých kapustiček s domácím chlebem se sýrem |
Vlevo: směs zeleniny s chlebem s pečeným masem a hořčicí Vpravo: Lilek s česnekem, batáty a česnekový dip |
Vlevo: Gazpacho od Dana <3 Vpravo: Hovězí s aróniovou omáčkou |
Vlevo: Salát z čínského zelí se sýrem a balzamikem + žitné placky Vpravo: Ovesný müsli koláč s jogurtem k snídani |
Vlevo: Kokosová polévka s rýžovými nudlemi Vpravo: Domácí dalamánky plněné salátem, sýrem a šunkou |
Vlevo: Salát s kuřecím a osmahlou cibulkou Vpravo: Kuskus se sojovým masem v rajčatové omáčce |
Vlevo: Kuře na pomerančích s kari rýží (recept na Corculu) Vpravo: Těstoviny s rajčatovou omáčkou a mozzarellou |
Kupované tortilly se sezamovým semínkem + salát + zbytek pečeného masa + dresink |
Danova porce domácích Burgerů! |
Má oblíbená pizza: Korpus z tofu, vejce a pohankové mouky, potřená rajčatovým pyré, se sýrem, cibulí a ananasem. |
Většinou by se příprava všech jmenovaných pokrmů vešla do 3 vět a proto jsem recepty neuváděla. Nebojte se na ně zeptat v komentářích a já co nejrychleji odpovím. Doufám, že se inspirujete a bude vám chutnat…?
Moc vám děkuji za přečtení a mějte se krásně,
Vaše Štěpánka ?