V létě nikdy veškerou úrodu jahod nezvládneme včas spotřebovat. Ukládáme si ovoce do zásoby rozmixované a zmražené. Kdykoli si v průběhu roku vzpomeneme, můžeme si jahody z vlastní zahrádky přidat k vanilkové zmrzlině či do smoothie (a stále si užíváme plnou sladkou chuť namísto bledých jahod ze supermarketu!). Jestli nemáte vlastní, určitě se vyplatí zamrazit i celé jahody nakoupené ve velkém v sezóně od farmáře. ?
V dnešním receptu je zcela na vás, zda použijete jahody čerstvé nebo mražené a na výběr máte hned dvě varianty těsta. Obě jsem pekla a většině mých poradců (4 : 1) více chutnala varianta s těstem A z celozrnných sušenek. Pokud ovšem rádi jíte zdravě (nebo musíte), vyzkoušejte dietní variantu B z ovesných vloček. Přítel se ale přimlouvá 100% za sušenkové těsto, i když držíte dietu. Prý je zdravá příliš, cituji: „už tam chybí jen polníček“ ?.
Množství na dortovou formu o průměru 32 cm.
Budeme potřebovat:
- 250 ml jahodové dřeně (rozmixované jahody)
- 50 ml vody s 1 lžící ovocné šťávy
- 1,5 sáčku dortového želé
- 2 tvarohy
- 2 lžíce medu (já použila pampeliškový)
- špetka skořice
- špetka muškátového oříšku
- suroviny na těsto dle výběru – A/B popsány v následujícím odstavci
Doufám, že se vám dnešní recept bude hodit a zachutná vám.
Mějte se krásně, Štěpánka ?