Vánoce jsou obdobím, kdy se domácnostmi line vůně čerstvě upečeného cukroví. Tradičně se v receptech hojně používá máslo, které dodává těstu jemnost a bohatou chuť. Co ale dělat, když chcete máslo nahradit? Ať už kvůli úspoře, intoleranci laktózy nebo prostě proto, že doma zrovna máslo nemáte, existuje mnoho receptů, kde není vůbec potřeba. Přitom si můžete užít stejně lahodné a voňavé cukroví, které zaujme každého na vašem svátečním stole. Vyzkoušejte inspiraci na cukroví bez másla, které vás překvapí svou jednoduchostí i chutí.

1. Kokosové kuličky s medem

Tyto nepečené kuličky jsou jednoduché na přípravu a neobsahují žádné máslo. Ingredience:
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 100 g medu
  • 100 g sušeného mléka
  • 50 ml vody
  • Mandle nebo lískové ořechy na plnění
Postup:
  1. V misce smíchejte strouhaný kokos, sušené mléko a med.
  2. Postupně přidávejte vodu, dokud nevznikne tvárná hmota.
  3. Z těsta tvarujte malé kuličky, do jejichž středu vložte mandli nebo lískový ořech.
  4. Hotové kuličky obalte v kokosu a nechte ztuhnout v lednici.

2. Ovesné sušenky s jablky

Tyto sušenky jsou nejen bez másla, ale také plné vlákniny a chutí. Ingredience:
  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek nastrouhaných jablek
  • 1/2 šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička skořice
  • Špetka soli
Postup:
  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte ovesné vločky, nastrouhaná jablka, med (nebo sirup), olej, skořici a sůl.
  3. Lžící tvořte na plechu malé hromádky a lehce je zploštěte.
  4. Pečte 15–20 minut dozlatova.
  5. Nechte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě.

3. Perníčky bez tuku

Tradiční perníčky lze připravit i bez přidání másla či jiného tuku. Ingredience:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 150 g medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
Postup:
  1. V míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření.
  2. Přidejte vejce a med, vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na tloušťku cca 5 mm a vykrajujte různé tvary.
  6. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 8–10 minut.
  7. Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit polevou dle chuti.

4. Datlové kuličky s ořechy

Toto nepečené cukroví je sladké díky přírodním cukrům z datlí a nevyžaduje žádný tuk. Ingredience:
  • 200 g sušených datlí
  • 100 g mletých ořechů (vlašské, lískové)
  • 2 lžíce kakaa
  • Kokos na obalení
Postup:
  1. Datle namočte na 30 minut do teplé vody, poté je slijte a rozmixujte na pastu.
  2. Přidejte mleté ořechy a kakao, dobře promíchejte.
  3. Z hmoty tvarujte malé kuličky a obalujte je v kokosu.
  4. Uchovávejte v lednici, kde vydrží několik dní.

5. Kokosky bez másla

Kokosky jsou lehké, křehké a dokonale voňavé. Navíc jejich příprava zabere jen pár minut. Ingredience:
  • 4 bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g strouhaného kokosu
  • Špetka soli
Postup:
  1. Předehřejte troubu na 150 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  2. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu.
  3. Postupně zašlehávejte moučkový cukr, dokud nebude směs hladká a lesklá.
  4. Do sněhu opatrně vmíchejte strouhaný kokos.
  5. Lžičkou tvořte na plechu malé hromádky nebo použijte zdobicí sáček pro vytvoření hezčích tvarů.
  6. Pečte 15–20 minut, dokud kokosky lehce nezrůžoví.
  7. Po vychladnutí skladujte v suché a uzavřené dóze.

6. Čokoládové lanýže

Lanýže jsou luxusním doplňkem sváteční tabule, přitom jejich příprava je snadná a nepotřebují žádné máslo. Ingredience:
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Kakao, kokos nebo mleté ořechy na obalení
Postup:
  1. Čokoládu nalámejte na kousky a dejte do mísy.
  2. Smetanu zahřejte téměř k bodu varu (ale nevařte) a přelijte jí čokoládu. Nechte 1–2 minuty stát, poté směs míchejte, dokud nebude hladká.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a vše dobře promíchejte.
  4. Směs nechte vychladnout a pak ji dejte na několik hodin do lednice, aby ztuhla.
  5. Z tuhé čokoládové hmoty tvarujte malé kuličky a obalujte je v kakau, kokosu nebo mletých oříšcích.
  6. Lanýže skladujte v chladu, kde vydrží několik dní.
Příprava vánočního cukroví bez másla může být nejen zdravější, ale také přinést nové chutě na váš sváteční stůl. Vyzkoušejte tyto recepty a objevte, že i bez tradičního másla může být cukroví lahodné a originální. Článek Vánoční cukroví bez másla: Lahodné recepty pro sváteční stůl se nejdříve objevil na České návody.