Jakmile se začnou dny zkracovat, ráno se začnou objevovat první mlhy a mrazíky, je na čase upéct první várku skořicových šneků. Po koláčích plných letního ovoce nastává opět období pro nadýchaná kynutá těsta a vůni koření.

Kromě klasických skořicových šneků, které peču několikrát za rok, můžete najít na blogu několik receptů v různých variantách – borůvkové nebo třeba s kokosovou náplní.

Už delší dobu jsem si ale pohrávala s myšlenkou vyzkoušet maxi šneky a tak jsem se pro ni nadchla, že hned s prvním pečením jsem vyzkoušela. A mělo to obrovský úspěch.

                                                           

INGREDIENCE

Počet porcí: 4–5 maxi šneků / cca 20 normálních šneků

TĚSTO

  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 75 g pískového cukru (+ 2 lžíce na kvásek)
  • 1,5 lžičky drceného/mletého kardamomu
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla pokojové teploty

SKOŘICOVÁ NÁPLŇ

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 3 lžíce moučkového cukru

POTŘENÍ

Před pečením:
  • 1 vejce
  • 1 lžička vody
  • špetka soli
  • perlový cukr
Po pečení:
  • 2 lžíce pískového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 0,5 lžičky najemno drceného kardamomu
 

POSTUP

TĚSTO

  1. Nejprve si připravíme kvásek.
  2. Mléko ohřejeme na vlažnou teplotu (když do mléka dáme prst, musí být příjemně teplé), necháme rozpustit 2 lžíce cukru a rozdrobíme kvasnice. Necháme stát 10–15 minut na teplém místě.
  3. V míse robota smícháme mouku, cukr a mletý kardamom. Vlijeme kvásek a přidáme na kousky nakrájené máslo. Pomocí háku hněteme cca 10 minut, dokud se všechna mouka nezapracuje. Těsto by mělo být elastické a měkké a bude trochu lepit. Nepřidáváme víc mouky.
  4. Těsto přeneseme do čisté mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1–2 hodiny.

NÁPLŇ

  1. Mezitím co těsto kyne, připravíme si náplň.
  2. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a skořicí do nadýchané hmoty. Necháme odpočinout na chladnějším místě (je důležité, aby máslo ještě více nepovolilo, ale ani moc neztuhlo – nešlo by moc roztírat a potrhali bychom si těsto).

DOKONČENÍ

  1. Jakmile je těsto vykynuté, nachystáme si plechy vyložené pečicím papírem.
  2. Plochu, na které budeme těsto válet, pomoučíme a těsto rozválíme na obdélník o velikosti cca 40 x 40/50 cm. Pomocí stěrky rozetřeme po celém povrchu těsta náplň (až úplně k okrajům).
  3. Těsto nakrájíme na 1 – 1,5 cm silné proužky (pokud válíme do obdélníku, je lepší krájet těsto vždy z delší strany). 
  4. Vezmeme jeden proužek a začneme rolovat těsto. Jakmile dojdeme na konec, „navážeme“ s namotáváním dalšího proužku – buď od konce, kde jsme skončili do protisměru anebo opatrně přeneseme šneka na začátek a motáme ve stejném směru. Protože jsou proužky úzké a náplň měkká, je potřeba trochu přidržovat rukama. A stejně postupujeme ještě se 3. proužkem.  To, že bude náplň venku nevadí.
  5. Opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem a můžeme pokračovat s dalšími šneky, dokud máme těsto. Necháme dostatečný rozestup. 
  6. Přikryjeme čistou utěrkou, a ještě necháme cca 30–40 minut odpočívat v pokojové teplotě. 
  7. Troubu si mezitím rozehřejeme na 220 °C. 
  8. Před vložením plechu do trouby, potřeme šneky vajíčkem rozmíchaným s trochou vody a solí. Můžeme posypat perlovým cukrem. Vložíme do trouby a pečeme cca 20–25 minut, dokud nebudou mít šneci zlatavou barvu.
  9. Po upečení (ihned po vytažení z trouby) potřeme sirupem, který si připravíme smícháním horké vody, cukru a kardamomu.
  10. Necháme vychladnout.

Poznámka:

Může se stát, že šneci při pečení vyskočí uprostřed hodně do vrchu. Jakmile vyndáte z trouby, ještě teplé je můžete pomocí talíře trochu zploštit (v podstatě zatlačíme střed znovu dolů.