Domácí spotřebiče jsou nedílnou součástí našich životů. Ať už jde o pračku, myčku nádobí nebo mikrovlnnou troubu, každé zařízení má své specifické potřeby pro dlouhodobé a efektivní fungování. Aby vám domácí spotřebiče sloužily co nejdéle a spotřebovaly co nejméně energie, je důležité je správně používat. V tomto článku se podíváme na několik chytrých tipů, které vám pomohou ušetřit energii a prodloužit životnost vašich spotřebičů.

Pravidelná údržba lednice: Jak zajistit optimální chlazení

Lednice je zřejmě nejvíce využívaným spotřebičem ve vaší domácnosti. Správná údržba je klíčem k tomu, aby fungovala bez problémů a nespotřebovávala zbytečně energii. Kondenzátor na zadní straně lednice hromadí prach, což může způsobit přehřívání lednice. Pravidelné čištění, minimálně jednou za půl roku, zajišťuje efektivní fungování a snižuje spotřebu energie. Lednici byste měli umístit alespoň 10 cm od zdi, aby byl zajištěn správný průchod vzduchu. Dejte pozor i na to, abyste lednici nepřeplnili. Chladný vzduch v lednici musí totiž volně cirkulovat.

Myčka nádobí: Efektivní mytí bez zbytečného plýtvání

Myčka nádobí ušetří čas, vodu i energii, pokud ji používáte správně. Vždy se ujistěte, že je myčka naplněná, ale nepřetěžujte ji. Příliš mnoho nádobí může omezit účinnost mytí a při mytí se zbytečně plýtvá energií. Důležité je taky vždy používat správný program. Moderní myčky mají různé mycí programy – od rychlého mytí po úsporné cykly. Pro lehce znečištěné nádobí je ideální zvolit krátký nebo eco režim, který spotřebuje méně vody a energie. Než nádobí vložíte do myčky, odstraňte zbytky jídla, ale nemusíte nádobí předmývat. Novější modely myček to zvládnou i bez toho.

Pračka: Jak prát úsporně a prodloužit její životnost

Pračka je dalším spotřebičem, který může značně zatížit váš účet za energii. Správným používáním můžete spotřebu snížit a zároveň pečovat o prádlo i samotnou pračku. Vhodná teplota je základ. Praní při nižších teplotách (30–40 °C) je k prádlu šetrnější a také výrazně snižuje spotřebu energie. Vysoké teploty používejte jen na silně znečištěné prádlo.
Používejte pouze tolik pracího prostředku, kolik je doporučeno na obalu. Nadměrné množství prášku může způsobit usazeniny a zanášet mechanismus pračky. Čistíte pravidelně filtr? Zanesený filtr brání správnému odtoku vody a snižuje výkon pračky. Čištění alespoň jednou za tři měsíce prodlužuje její životnost.

Mikrovlnná trouba: Údržba a správné používání

Mikrovlnná trouba je skvělý pomocník při rychlém ohřívání a přípravě jídel. Abyste si ji uchovali v dobré kondici, nezapomeňte na pravidelnou údržbu. První krokem je pravidelné čištění vnitřku. Pára a zbytky jídla mohou uvnitř myčky zanechávat mastnotu, což může časem snižovat účinnost mikrovln. K čištění můžete použít misku s vodou a citronem – nechte ji několik minut v mikrovlnce a poté vnitřek otřete hadříkem. Používejte jen nádoby určené pro mikrovlnné trouby, ideálně ze skla nebo keramiky. Kovové předměty nebo nevhodné plasty mohou způsobit poškození nebo dokonce požár.

Vysavače: Jak udržovat čistotu s minimálním úsilím

Ať už používáte klasický vysavač, nebo robotický vysavač, jejich správné používání a údržba mohou výrazně prodloužit jejich životnost. Zanesené filtry snižují sací výkon vysavače a mohou zvýšit jeho energetickou náročnost. Vyčistěte filtry alespoň jednou měsíčně.
U robotických vysavačů je důležité pravidelně čistit kartáče od vlasů a prachu. U klasických vysavačů kontrolujte, zda není hadice ucpaná.
Vysavač uložte na suché místo a pravidelně kontrolujte, zda nedošlo k poškození kabelu nebo jiných částí zařízení.

Správná údržba a používání domácích spotřebičů nejenže prodlouží jejich životnost, ale také vám pomůže ušetřit peníze za energie a opravy. Pokud si nejste jistí, jak konkrétní spotřebič správně používat nebo jak ho udržovat, můžete se vždy obrátit na nás a nechat si zaslat návod k použití. Ne webu české návody naleznete přehledné návody ke všem spotřebičům, které vám pomohou zvládnout jejich správné nastavení i údržbu.

Článek 5 chytrých tipů, jak správně využívat domácí spotřebiče a prodloužit jejich životnost se nejdříve objevil na České návody.