Když přijde na interiérový design, většinou se zabýváme barevností stěn, výběrem nábytku nebo dekoracemi. Ovšem jsou to právě podlahy, které hrají zcela zásadní roli v tom, jakým dojmem domácnost působí a jak se v ní cítíme. Pokud vám sortiment podlahových krytin připadá nudný, možná po přečtení tohoto článku změníte názor.

​Historie podlah je stará téměř jako samo lidstvo

Historie podlah sahá až do doby, kdy lidé opustili jeskyně a začali hledat útočiště v příbytcích. Ale zatímco dnes máme na výběr z nespočtu materiálů a stylů, první podlahy byly mnohem jednodušší. Muselo se improvizovat, a tak se krytiny vyráběly z hlíny a slámy. Přesto poskytovaly jistou formu izolace a hygieny.

V dobách starověkého Egypta byly základy většinou postaveny na „panenské“ půdě, která se vyrovnala, a poté se nechala vytvrdit sluncem.

​Koberec je tu s námi už dlouho

Co vás možná překvapí, je fakt, že koberec, jak ho známe dnes, není žádným moderním vynálezem. Nejstarší dochovaný kus pochází z 5. století př. n. l. a je známý jako Pazyrykský koberec. Byl objeven v horách Sibiře a jeho detaily svědčí o vyspělosti tehdejších řemeslníků.

Průmyslová výroba koberců v USA začala v roce 1791, kdy William Sprague položil ve Filadelfii základy první továrny. Metropole známá jako „město bratrské lásky“, se stala kolébkou amerických koberců a přispěla k jejich rozšíření do domácností po celém světě.

​Linoleum není vinyl

Když přijde řeč na podlahy, spousta lidí zaměňuje linoleum a vinyl. Což je trochu paradox, protože právě tyto dva materiály snad nemohou být více odlišné. Odborníci na podlahy Ostrava z řemeslnického cechu Ekomplex vysvětlují, že zatímco vinyl je syntetický materiál vyrobený z ropy, linoleum se vyrábí z přírodních surovin, jako jsou lněná semínka a pryskyřice stromů.

Profíci na podlahy Zlín vyzdvihují linoleum pro jeho ekologičtější výrobu. Je dobrou volbou pro lidi, kteří preferují udržitelné materiály.

​Nejluxusnější podlahy na světě

Milujete okázalost? Některé podlahy jsou jako z říše snů. Zřejmě nejdražší podlaha, která je na prodej, se vyrábí z černého mramoru. Každá dlaždice se vykládá 95 broušenými diamanty v květinovém vzoru. Cena? Jeden milion dolarů za deset čtverečních stop.