Léto přináší spoustu příležitostí k venkovním aktivitám, jako je procházka s osvěžující zmrzlinou, oběd na zahrádce restaurace nebo piknik v přírodě. Tyto okamžiky mohou být ovšem narušeny neodbytnými vosami, které se nenechají jen tak odradit. Jak si užít jídlo a pití venku, aniž by vám tyto nechtěné návštěvnice kazily náladu?

Jak odradit vosy

Vosy se často stávají nechtěným společníkem při venkovních aktivitách. Bez ohledu na to, kde jste, mohou tento obtěžující hmyz nepřetržitě kroužit kolem vašeho stolu. Jak se ale vypořádat s vosami, když jste mimo domov a nemáte po ruce obvyklé prostředky Zůstaňte klidní a minimalizujte pohyby Divoké mávání rukama nebo jinými předměty obvykle situaci jen zhoršuje. Tím můžete vosu podráždit a přilákat její pozornost, což zvyšuje riziko bodnutí. Udržení klidu je klíčové – pokud zůstanete v klidu, vosa vás pravděpodobně bude ignorovat. I když je to někdy těžké, zejména pokud se vos bojíte, je to základní způsob, jak se vyhnout jejich bodnutí.

Trik s papírovou taškou proti vosám

Další možností, jak se zbavit vos, je použití papírové tašky nebo sáčku. Zmačkejte ho do tvaru připomínajícího vosí hnízdo a zavěste ho někde v blízkosti, kde vosy nechcete. Tento trik by měl vosy odlákat..

Vyhněte se silným parfémům a využijte kouř

Vosy mají vysoce citlivý čich, který je přitahován intenzivními vůněmi. Silně parfémované produkty, zejména s ovocnou vůní, mohou vosy přitahovat, takže pokud se chcete vyhnout jejich společnosti, je lepší volit neutrální nebo žádnou vůni. Kouř je jedním z faktorů, které vosy přímo nesnáší. Pokud je to možné, poseďte v blízkosti zdroje kouře, nebo si, pokud kouříte, zapalte cigaretu. Alternativně můžete vytvořit kouřový efekt například zapálením mleté kávy, což je však spíše vhodné pro domácí prostředí.

Okurka i česnek vosám nevoní

Vosy se vyhýbají určitým vůním, jako je česnek nebo kyselá okurka. Rozložte na stůl pár plátků okurky nebo rozdrcený česnek, a vosy se vám pravděpodobně budou vyhýbat. Můžete také připravit postřik z česneku a vody a aplikovat ho kolem místa, kde sedíte. Vosy nejsou přitahovány jen sladkostmi. Na začátku léta vyhledávají bílkoviny, protože je potřebují pro své larvy – to znamená, že i maso nebo sýry mohou být pro vosy lákadlem. Později se zaměřují na cukry, což vysvětluje jejich zájem o ovoce, zmrzlinu a sladké nápoje. Článek Jak odradit vosy se nejdříve objevil na České návody.