Pokud máte na zahrádce bohatou úrodu rajčat a přemýšlíte, jak je co nejlépe využít, skvělou možností je výroba domácího kečupu. Domácí kečup nejenže chutná výrazně lépe než ten kupovaný, ale navíc máte plnou kontrolu nad tím, co do něj přidáte. Čerstvá rajčata z vaší zahrádky dodají kečupu přirozenou sladkost a chuť, kterou v obchodech jen těžko najdete.

Domácí kečup si zamilujete

Proč je domácí kečup lepší než kupovaný? Ačkoli jsou dnes v obchodech dostupné kvalitní varianty kečupu, domácí výroba má několik nepopiratelných výhod. Předně, domácí kečup neobsahuje žádné konzervanty, umělá sladidla ani nadměrné množství cukru, které se často nachází v průmyslově vyráběných verzích. Máte také možnost přizpůsobit si jeho chuť podle svých preferencí – můžete přidat koření, které máte rádi, nebo ho naopak vynechat, pokud vám nevyhovuje.

Kečup s chutí chilli

Další výhodou domácího kečupu je, že můžete experimentovat s různými přísadami. Zatímco základ tvoří rajčata, můžete přidat i další ingredience, jako jsou jablka, která kečup přirozeně zahustí a zjemní jeho chuť, nebo papriky a červenou řepu, které přidají kečupu intenzivnější barvu a sladkost. Tímto způsobem můžete omezit množství přidaného cukru a přitom dosáhnout lahodné chuti. Jak připravit domácí kečup podle svého gusta? Příprava domácího kečupu není složitá a umožňuje vám vytvořit dochucovadlo přesně podle vašich představ. Základní recept zahrnuje rajčata, která by měla být co nejzralejší, aby kečup získal přirozenou sladkost. K ochucení můžete použít tradiční kombinaci koření jako bobkový list, skořici, nové koření a pepř. Pro milovníky pikantních chutí se hodí i chilli papričky. Bylinek se také nemusíte bát – tymián, oregano nebo bazalka dodají kečupu další rozměr. Rajčata nakrájejte, přidejte vybrané koření a nechte je pomalu dusit, dokud se nevytvoří hustá kaše. Tento proces umožní rajčatům uvolnit přirozené cukry, což kečupu dodá bohatou chuť. Po zahuštění směs prolisujte, přidejte ocet a cukr podle chuti, a krátce povařte. Hotový kečup pak naplňte do sterilizovaných skleniček a zavařte.

Recept na domácí kečup

Budete potřebovat:
  • 3 kg zralých rajčat
  • 2 dl 8% octa
  • 100 g cukru
  • 29 g soli
  • 1 celá skořice
  • 4 hřebíčky
  • 9 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
Omytá rajčata nakrájejte, přidejte koření a sůl, a povařte na kaši. Horkou směs prolisujte, vraťte do hrnce a za stálého míchání zredukujte na hustotu kečupu. Přidejte cukr a ocet, krátce povařte a horký kečup naplňte do čistých sterilizovaných skleniček. Sklenice uzavřete, vložte do hrnce s horkou vodou a sterilujte 10 minut do zahřátí na 85 °C, poté ještě 25 minut při této teplotě. Sklenice nechte dobře vychladnout a uskladněte na chladném a tmavém místě. Výsledný kečup bude nejen zdravější a chutnější než kupovaný, ale také vás bude těšit, že jste ho připravili sami. A když ho uložíte na chladné a tmavé místo, vydrží vám i několik měsíců. V zimních měsících, kdy čerstvá rajčata z obchodu často nemají tu správnou chuť, se vám tento domácí poklad bude hodit dvojnásob. Článek Nevíte co s rajčaty? Vyzkoušejte recept na domácí kečup se nejdříve objevil na České návody.