Spáleniny od slunce jsou nejen bolestivé, ale mohou mít také dlouhodobé následky, pokud nejsou správně ošetřeny. Když se pokožka vystaví příliš intenzivnímu UV záření, reaguje zánětem, který vede k zarudnutí, bolesti a někdy i puchýřům. Kromě okamžitého nepohodlí může opakované spálení zvyšovat riziko vzniku kožních onemocnění, včetně rakoviny kůže. Proto je klíčové vědět, jak se o pokožku správně postarat, pokud dojde ke spálení, a jak tomuto stavu předcházet.

Okamžitá úleva a chlazení

Jakmile si všimnete, že vaše pokožka začíná rudnout a cítíte, že jste se spálili, je důležité rychle zasáhnout. První pomocí by mělo být ochlazení pokožky, což pomůže zpomalit zánětlivý proces a zmírnit bolest. Studené obklady nebo sprcha s vlažnou vodou mohou být velmi účinné. Dejte si ale pozor, aby voda nebyla příliš studená, což by mohlo způsobit šok pro již poškozenou kůži.

Aloe vera – Přírodní zázrak

Aloe vera je jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků na ošetření slunečních spálenin. Tato rostlina obsahuje gel, který má silné protizánětlivé a hydratační vlastnosti. Gel z aloe vera naneste přímo na postižené místo – chladí, hydratuje a urychluje hojení. Pokud nemáte čerstvé listy aloe, můžete použít komerčně dostupný gel, ale dbejte na to, aby neobsahoval přidané chemikálie, které by mohly pokožku dále podráždit.

Ovesné koupele a mléčné produkty

Dalším skvělým prostředkem pro zmírnění nepříjemných příznaků jsou ovesné vločky. Přidejte šálek mletých ovesných vloček do vlažné koupele a ponořte se do ní na 15-20 minut. Ovesné vločky mají zklidňující účinky na podrážděnou pokožku a pomáhají snižovat svědění a zarudnutí.
Mléčné výrobky, jako je jogurt nebo kefír, mohou také poskytnout úlevu. Jejich aplikace na spálenou kůži pomáhá díky obsahu kyseliny mléčné, která zklidňuje a regeneruje pokožku. Mléko nebo jogurt naneste na postižené místo a nechte působit několik minut, poté opláchněte studenou vodou.

Prevence je klíčová

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout bolestivým spáleninám, je prevence. Před pobytem na slunci vždy používejte opalovací krém s vysokým SPF (minimálně 30) a nanášejte ho v dostatečném množství každé dvě hodiny, nebo častěji, pokud se koupete nebo potíte. Kromě toho je dobré nosit ochranné oblečení, klobouk a sluneční brýle, a vyhýbat se přímému slunci během poledních hodin, kdy je UV záření nejsilnější. Pokud dojde ke spálení, je důležité věnovat pokožce dostatečnou péči, aby se předešlo vážnějším komplikacím. Kromě výše zmíněných metod je dobré pít hodně vody, aby se tělo hydratovalo zevnitř, a v případě silného spálení konzultovat lékaře, zejména pokud se objeví příznaky jako jsou puchýře, horečka nebo nevolnost​ Článek Rychlá pomoc pro spálenou pokožku: Jak se účinně zotavit po pobytu na slunci se nejdříve objevil na České návody.