Vraťme se ke zkušenostem našich předků, kteří věděli, že je výhodné topit pilinami. Věděli také, jak si jednoduše vyrobit vlastní brikety. Zkuste to také – nebudete litovat.

Proč si vyrobit dřevěné brikety?

Dřevěné brikety se vyrábějí z čisté biomasy, jako jsou piliny, hobliny nebo kůra, bez příměsí a pojiv. Při jejich spalování vzniká jen minimální množství kouře a žádné škodlivé plyny. Hoří jako dřevo a žhnou jako uhlí. Popel z nich obsahuje draslík, a tak ho můžete využít jako kvalitní hnojivo na zahradě.

Jak na domácí pilinové brikety

Potřebujete piliny a starý rozmixovaný novinový papír. Tuto směs slisujte buď v koupeném briketovacím lisu, nebo si vyrobte vlastní. Po vysušení jsou tyto brikety ideální k vytápění.

Vyrobte si vlastní lis

  • K výrobě lisu budete potřebovat kousek děrovaného plechu o síle 1 mm s otvory 4–6 mm
  • Plech stočte do válce, aby tloušťka odpovídala velikosti briket.
  • Na spodní část navařte kříž ze zbytků plechu nebo ji opřete, aby se piliny nesypaly ven.

Výroba briket

  • Válec postavte na výšku a vyložte ho zevnitř novinami, aby se piliny nevysypávaly otvory.
  • Nasypte asi 15 cm směsi pilin a papíru a sešťouchněte například měchačkou.
  • Pak vložte zmačkaný papír, který jednotlivé brikety rozdělí.
  • Po napěchování uvolněte spodní část plechové roury a brikety vytlačte do nádoby.

Jak topit briketami

Nakrájejte si dřevěné brikety na kolečka a zapalte je. Obejdete se bez podpalových třísek. Zajistěte plný přívod vzduchu, dokud kamna nedosáhnou požadované teploty. Jakmile brikety plně žhnou, rovnoměrně je rozhrňte a regulujte spalování mírným ubráním přívodu vzduchu. Do žhavého základu přidejte další tři až pět dřevěných briket. Po 10 až 20 minutách budou hořet plným plamenem a několik hodin vám poskytnou příjemné teplo.

Ušetříte a budete si užívat teplo v zimě

V dnešní době, kdy ceny všeho rostou, hledáme způsoby, jak ušetřit. Výroba domácích pilinových briket z odpadu je skvělým řešením, které vás v zimě zahřeje a zároveň šetří peníze. Pokud máte přístup k pilám nebo sami řežete dřevo, určitě se vám podaří získat potřebné piliny. Výroba není složitá a brikety jsou skvělým ekologickým způsobem vytápění.

Užijte si teplo domova a radost z vlastnoručně vyrobených briket!

Článek Připravte se na zimu a vyrobte si vlastní brikety se nejdříve objevil na České návody.