Receptů na slané koláče není nikdy dost. Jsou neskutečně variabilní, můžete použít sezónní suroviny a obměňovat podle chuti. Nikdy vlastně neupeču úplně stejný koláč, protože využívám, co je v lednici, na zahradě nebo ve spíži. A to na těchto koláčích miluji. Vždy, když je připravím na nějakou oslavu, tak zmizí jako první.

                                                           

Tato verze se špenátem a hlívou patří k mým oblíbeným (a dokonce ji milují i ti, co nedají dopustit na slané koláče se slaninou). Hledala jsem nějakou bezmasou verzi, a protože v těchto případech hodně používám hlívu, byla to jasná volba (ale určitě můžete použít i žampiony nebo jiné houby). Vzhledem k tomu, že špenát i hlíva potřebují výraznější dochucení, doporučuji volit chuťově výraznější sýr – většinou používám čedar, balkánský sýr, halloumi nebo gruyere.

 
                                                              Moje tipy:
  • Místo klasické velké formy použijte malé formy na tartaletky nebo na košíčky
  • Náplně mi vždy trochu zbude, protože použiji vždy celé balení sýrů nebo smetany – ze zbylé náplně udělejte slané muffiny třeba na snídani (taky zmizí rychlostí blesku)
  • Připravte si čerstvý salát a máte skvělý rychlý oběd nebo večeři
  • Koláčky můžete jíst teplé i studené
 
 

SLANÉ KOLÁČKY SE ŠPENÁTEM A HLÍVOU

INGREDIENCE

(suroviny na 1 velký koláč nebo 6–7 menších koláčků)   TĚSTO
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 250 g studeného slaného másla (případně klasické máslo + 1/2 lžičky soli)
  • 4 – 6 lžic studené vody
  NÁPLŇ
  • 250 g sýru Halloumi
  • 250 g ricotty
  • 150-200 g listového baby špenátu
  • 200 g hlívy
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř
 

POSTUP

TĚSTO
  • Nejprve začneme s přípravou těsta.
  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, nakrájíme studené máslo a vytvoříme drobenku. Poté postupně přidáváme po lžících studenou vodu a postupně zpracováváme, dokud se těsto nespojí. Může se stát, že nespotřebujeme všechnu vodu.
  • Zabalíme do potravinové folie a necháme 2 hodiny v lednici.
  NÁPLŇ
  • Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  • Hlívu natrháme na kousky. Ze špenátu odstraníme stopky. Větší listy můžeme natrhat na menší kousky.
  • Olej rozehřejeme na pánvi, přidáme nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Přidáme natrhanou hlívu a opečeme. Nakonec přidáme špenát, který necháme krátce povadnout. Sundáme z plotny a necháme vychladnout.
  • Halloumi nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ricottu, vejce a vychladnout směs špenátu a hlívy. Podle chuti dosolíme a opepříme. Necháme bokem.
 

DOKONČENÍ

  • Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme máslem a hrubou moukou.
  • Těsto vyndáme z lednice, pokud příliš ztuhlo, necháme 10 minut povolit při pokojové teplotě.
  • Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku o síle cca 5 mm – placka musí být vždy o něco větší, než průměr formy, aby zbylo na vytvoření okrajů. Pomocí válečku přeneseme do formy a přitlačíme na dno a boky formy. Pomocí ostrého nože nebo válečku odstraníme těsto z okrajů. Dno těsta propíchneme vidličkou na několika místech.
  • V případě malých koláčků postupujeme stejně – z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, jejichž průměr musí být vždy větší, než použitá forma – k vykrojení používám talíř, který obkrojím nožem.
  • Nyní koláčky vyložíme alobalem a vsypeme fazole nebo pečící fazole. Koláčky poskládáme na plech, vložíme do trouby a předpečeme 15 minut. Poté vyndáme a odstraníme opatrně fazole s alobalem.
  • Do takto předpečených koláčků vlijeme náplň – plníme po okraj, aby náplně bylo skutečně hodně. Opět poskládáme na plech a vložíme zpět do trouby. 
  • Teplotu trouby snížíme na 170 °C. V případě, že pečeme jeden velký koláč, do spodní části trouby doporučuji vložit plech s pečicím papírem, při případném uniku náplně tak nebudete mít špinavou troubu, ale jen papír.
  • Pečeme dalších 20–30 minut, u většího koláče se může doba pečení prodloužit na 30-45 minut. Koláč vyndáme, jakmile začnou okraje těsta a sýrová náplň zlátnout.
  • Koláč necháme vychladnout, aby se náplň trochu zpevnila. Můžeme podávat teplý i studený.
  Vytisknout recept.