Deštivé podzimní počasí ve mně vzbuzuje nutnost dát si něco dobrého a voňavého. Připravila jsem proto recept, kde se spojují dvě moje oblíbené věci – sušenky a chuť perníku. Upéct sušenku v pánvičce není můj nápad, ale shledávám ho naprosto geniální. Po upečení zůstane sušenka krásně vláčná, navíc ji můžete ujídat lžičkou, když je ještě teplá a čerstvě vyndaná z trouby.
Tato podzimní verze sušenky voní perníkem, křupou v ní kousky čokolády a lískových oříšků. Skvělá je za tepla i za studena. Běžně sušenku v pánvičce servíruji se zmrzlinou, ale řekla jsem si, že by to chtělo něco jiného. A proto jsem připravila čokoládovou pěnou s příchutí lískových oříšků. K tomu voňavou kávu nebo čaj a už si jen dívat z okna na padající kapky.
PERNÍKOVÁ SUŠENKA V PÁNVIČCE S LÍSKOOŘÍŠKOVOU PĚNOU
INGREDIENCE
(2 menší pánve o průměru 12–15 cm)
SUŠENKA
- 200 g másla pokojové teploty
- 250 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkové pasty
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 50 g nasekaných lískových ořechů
- 50 g nahrubo nasekané čokolády
- 2 lžíce perníkového koření
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
LÍSKOOŘÍŠKOVÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
- 2 bílky
- 100 g mléčné čokolády (použila jsem čokoládu 55 %)
- 2 lžíce lískooříškové pasty /másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 125 ml studené smetany ke šlehání
POSTUP
LÍSKOOŘÍŠKOVÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
- Nejprve začneme s přípravu pěny.
- Do většího kastrůlku dáme vodu a na kastrůlek umístíme vhodnou skleněnou nebo nerezovou mísu – pozor, aby se dno nedotýkalo při vaření vody její hladiny. Ve vodní páře rozpustíme čokoládu s lískooříškovým máslem, často mícháme, abychom spojily obě hmoty.
- Odstavíme, necháme vychladnout na teplotu cca 30–40 °C – čokoláda musí zůstat tekutá, ale vlažná – můžeme vyzkoušet prstem. Pokud nebude pálit, můžeme ji použít dál.
- Mezitím vyšleháme bílky – šleháme na nižší otáčky, dokud se nevytvoří hrubá tekutá pěna (nějako jako smetana), přidáme po lžících cukr, zvýšíme rychlost a vyšleháme do hustého sněhu, který bude tvořit tuhé špičky.
- V další míse vyšleháme studenou smetanu, dokud nebude tvořit měkké špičky.
- Sníh zapracujeme stěrkou po částech do rozpuštěné čokoládové hmoty.
- Nakonec do čokoládové směsi zapracujeme ušlehanou smetanu.
- Pěnu přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici tuhnout alespoň 4 hodiny.
SUŠENKA
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Vymažeme formu a vysypeme moukou, nebo jen vyložíme pečicím papírem.
- V robotu vyšleháme do krémové konzistence máslo a cukr, šleháme tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná a krémová směs.
- Přidáme vejce a žloutek a mícháme, dokud se vše nespojí. Poté přidáme vanilkovou pastu.
- Ve druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, koření do perníku a sůl.
- Přidáme do směsi a vše propojíme.
- Poté přidáme nasekanou čokoládu a lískové ořechy a už jen stěrkou zapracujeme do těsta.
- Těsto přendáme do formy – množství vyjde na 1 větší formu o průměru cca 20 cm nebo na dvě menší formy.
- Pečeme 15–20 minut nebo dokud okraje nezačnou hnědnout.
- Můžeme podávat teplé – v tom případě necháme vychladnout 5-10 minut. Stejně tak můžeme podávat studené.
- Sušenku při servírování ozdobíme pěnou a posypeme nasekanými lískovými oříšky.