Když připravuju ovocné koláče, musí mít hodně ovoce a pokud možno co nejméně těsta. A cobbler toto všechno splňuje. Zapečené ovoce s křupavou vrstvou připomínající sušenku je pro mě jedním z nejgeniálnějších dezertů. Navíc patří do kategorie rychlé, šťavnaté a hodící se do každého ročního období.
Když jsem recept publikovala na IG, přišlo mi několik dotazů, jaký je rozdíl mezi cobblerem a crumblem. Tak tedy:
Cobbler – na vrstvu ovoce dáváme hutnější a kompaktní těsto, které po upečení vytvoří krustu, která se podobá měkké sušence
Crumble – na ovoce dáváme směs o konzistenci drobenky. Kromě klasického složení je velmi oblíbená vrstva z ovesných vloček.
COBBLER S BLUMAMI
SUROVINY
- 500–600 g vypeckovaných a na menší kousky nakrájených blum
- 3 lžíce třtinového cukru nebo krupice (množství cukru si můžete upravit v závislosti na ovoci a vašich chutích)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžička mletého kardamomu
- 2 lžíce hladké mouky (na obalení ovoce, aby nepustilo tolik šťávy, ale osobně jej většinou nedávám, protože mám ráda tu šťávu z ovoce)
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce cukru krupice
- 150 g studeného másla
- 120 g studené smetany ke šlehání
- máslo na potření, vanilkový cukr na posypání
POSTUP
- Troubu si předehřejeme na 185°C.
- Ovoce zasypeme cukrem a promícháme. Přidáme vanilkový extrakt a kardamom. Můžete přidat ještě trochu hladké mouky, ale já mám ráda, když ovoce pustí hodně šťávy. Přendáme do zapékací mísy vymazané trochou másla.
- V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku. Nakonec přilijeme studenou smetanu a vypracujeme těsto, které se bude trochu lepit.
- Těsto po kouskách odtrháváme, vytvoříme malou placičku a umístíme na ovoce. Takto pokračujeme se zbytkem těsta.
- Rozpustíme si máslo a potřeme jím povrch těsta. Posypeme vanilkovým cukrem.
- Vložíme do trouby a pečeme asi 30–40 minut, dokud nebude povrch zlatavý a ovoce nebude trochu vybublávat. Servírovat můžete teplé i studené.