Nevíte co s úrodou rajčat? Zkuste si udělat domácí kečup
Sezóna rajčat je v plném proudu, urodilo se vám jich tolik, že nevíte, co s nimi? Vyrobte si domácí kečup. Máme pro vás několik jednoduchých receptů.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí kečup zvládne vyrobit každý
Rajčata jsou oblíbenou zeleninou, jsou chutná, plná šťávy, využívají se ve všech kuchyních na celém světě. Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů a užitečných látek, které jsou pro náš organismus velmi důležité. Jedním z nich je antioxidant lykopen, kterému neškodí ani tepelná úprava. Naopak se ho během tepelné úpravy uvolňuje mnohem větší množství než při konzumaci čerstvého rajčete. Proto je výhodné vyrobit si domácí kečup.Proč je domácí kečup lepší
Při výrobě domácího kečupu máte jistotu, že je vyroben z čerstvých a zdravých rajčat, také víte, co dalšího do kečupu přidáváte. V průmyslové výrobě se používají různé konzervanty, barviva a látky, které škodí lidskému zdraví jako například konzervant sorbátu draselného, glukózo-fruktózový sirup, různá zahušťovadla, modifikovaný kukuřičný škrob nebo extrakty koření.Univerzální recept na kečup
Potřebné ingredience:- 1,5 kg rajčat
- 200 g cibule
- 3 lžíce cukru
- 1,5 lžíce soli
- 150 ml octa
- 2 lžičky pálivé papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
Kečup s petrželkou
Potřebné ingredience:- 1,5 kg rajčat
- 1 velká hrst nasekané petrželky