Nejsem si jistá, jestli na třešňový nebo višňový recept není už pozdě, ale někde jsem třešně na stromech ještě viděla. Každopádně tento recept na nadýchaný ovocný koláč s makovou posypkou je univerzální a můžete použít jakékoli ovoce - rybíz, meruňky, na podzim švestky.
VIŠŇOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU POSYPKOU
(množství těsta je spíš na menší plech)
SUROVINY
250 g másla
4 vejce
200 g cukru krupice
200 g hladké mouky
40 g mletých mandlí/ mandlové mouky (nemusí být)
2 lžičky prášku do pečiva
100 ml smetany
ovoce dle chuti (mám ráda v koláčích hodně ovoce)
POSYPKA
60 g hladké mouky
60 g cukru krupice
80 g studeného másla
50 g mletého máku
máslo/sádlo a mouku na vymazání a vysypání formy
POSTUP
Troubu si předehřejeme na 180°C.
V menším kastrolku si nejprve rozpustíme máslo na mírném stupni, odstavíme a necháme vychladnout.
Poté si připravíme posypku. Všechny suroviny společně rukou promačkáváme dohromady, až vznikne posypka. Vložíme do mrazničky.
Vejce s cukrem vyšleháme do světle žluté pěny (směs musí nabýt na objemu). Následně do směsi prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme mandlovou mouku a promícháme na menší otáčky. Přilijeme vychladlé máslo a smetanu a opět na menší otáčky směs promícháme, aby se všechny suroviny spojily.
Plech nebo formu vymažeme a vysypeme, vlijeme těsto (doporučuju ne moc ke krajům), poklademe bohatě ovocem. Pokud nechcete, aby se ovoce propadlo, můžete jej lehce obalit v hladké mouce.
Nakonec koláč bohatě posypeme posypkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut (doba se může lišit pode formy a výšky koláče). Propečení vyzkoušíme špejlí.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
SOUR CHERRY PIE WITH POPPY SEED CRUMBLE
I'm not sure if it's too late for a cherry or sour cherry recipe, but I've still seen cherries and sour cherries on the trees somewhere. Anyway, this recipe for fluffy fruit cake with poppy seeds crumble is versatile and you can use any fruit - currants, apricots, plums in autumn.
INGREDIENTS
(Amount of batter is more for a smaller baking sheet)
250 g butter
4 eggs
200 g granulated sugar
200 g all-purpose flour
40 g ground almonds/almond flour (optional)
2 teaspoons of baking powder
100 ml sour cream
fruit to taste (I like a lot of fruit in cakes)
CRUMBLE TOPPING
60 g all-purpose flour
60 g granulated sugar
80 g cold butter
50 g ground poppy seeds
butter/lard and flour to grease and line the baking sheet
INSTRUCTIONS
Preheat the oven to 180°C.
In a small saucepan, melt the butter on a low heat, set aside and let it cool.
Then, prepare the crumble topping. Put all the dry ingredients together and add the butter to the mixture and rub it in using your fingers until you have a crumbly mixture. Put it in the freezer.
Beat the eggs and sugar into a light-yellow foam (the mixture must gain volume). Then sift the flour and baking powder into the mixture, add the almond flour and mix at a lower speed. Pour in the cooled butter and cream and mix again at a lower speed to combine all the ingredients.
Grease and pour the sheet or form. Pour the batter (I recommend not too much to the edges), cover it generously with fruit. If you don't want the fruit to sink, you can lightly coat it in flour.
Finally, sprinkle the pie with crumble topping and place in the preheated oven. Bake for about 30 minutes (the time may vary depending on the form and height of the pie). Test with a skewer. Remove from the oven and let cool. You can also sweeten with powdered sugar.