Orli mořští Chulman a Kama hnízdí v národním parku Lower Kama

Projekt realizuje Národní park Nižňaja Kama společně s dobrovolníky a společností Tatneft.
Vedoucí projektu je Ornitolog Rinur Bekmansurov.
Hnízdo orlů mořských se nachází na borovici ve výšce 35 metrů nad zemí. Právě z něj začala práce ornitologů na online pozorování dravců v Tatarstánu. V roce 2023 došlo k prvnímu páření páru 28. února. Orli dostali jména Chulman (samec) a Kama (samice).
V roce 2022 se páru úspěšně vylíhla dvě mláďata, která byla okroužkována.

Hnízdění 2023

Vejce bylo sneseno 25. března
Mládě se vylíhlo v noci z 28. na 29. dubna.
1.června bylo mládě kroužkováno

Národní park Nizhnyaya Kama, Tatarstán, Rusko
Výzkumný projekt orla mořského byl zahájen v roce 2018. Projekt zorganizoval online přenos z hnízda těchto dravců. V roce 2019 společnost Tatneft vyčlenila finanční prostředky na nákup dalšího vybavení. To umožnilo rozšířit výzkumnou plochu a studovat další ptačí druhy. Ornitolog Rinur Bekmansurov si je jistý, že nasbírané video materiály budou dobrým pomocníkem pro vědecké studie orlů žijících v oblasti těžby ropy.
Na území národního parku hnízdí asi 8-10 párů orlů (národní park se nachází v okresech Tukaevska a Yelabužska). Někteří z nich v zimě nelétají daleko od svých hnízd. Přizpůsobují se životu vedle člověka na industrializovaném severovýchodě Tatarstánu. Hnízdění je často přerušeno zásahem člověka.
V současné době jsou kamery instalovány v testovacím režimu ve dvou hnízdech umístěných blízko sebe v národním parku a v blízkém okolí – okres Mendělejev, lesní území Elabuga. V roce 2018 si orli hnízdo připravili, ale nezahnízdili. V roce 2019 si samec našel novou partnerku ve druhém hnízdě po uhynutí samice. Hnízdo bylo opraveno, ale pár potomka nepřivítal. Uživatelé internetu dali orlům jména Zeus a Héra na počest starověkých řeckých bohů. 2020 k hnízdění nedošlo. 2021 živá kamera byla napojena na hnízdo orlů skalních (Aquila heliaca) v Almetěvském kraji. V roce 2022 se páru úspěšně vylíhla dvě mláďata, která byla okroužkována

Online přenos z hnízda



Videozáznam kroužkování

zdroj: orlanbeloxvost videozáznam Trīne