Vajíčka patří mezi základní potraviny, jejich cena na trhu bohužel neustále roste a nás to nutí zamyslet se nad tím, čím vajíčka v receptech nahradit.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Zdražování energií, krmiv a v poslední době také vybíjení chovů kvůli ptačí chřipce má za následek zdražování vajec v obchodech. Z původních 3,50 korun za kus se průměrná cena vejce za rok vyšplhala na bezmála šest korun za jedno. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedl, že Evropa už déle než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky v historii. Češi se tak snaží předzásobit a kupují více vajec, než jsou zvyklí. Jsou ale vejce jedinou ingrediencí, která je potřeba? Máme pro vás několik náhražek vajec, které můžete v receptech vyzkoušet a ušetřit nemalé peníze.
Existuje i několik jiných důvodů, proč byste ve své stravě mohli potřebovat najít náhradu za vejce. Alergie a dietní preference jsou ty nejběžnější.
Nač slouží vajíčka při pečení a vaření?
Vajíčka slouží jako spojovací materiál a zároveň i jako kypřidlo. Takže suroviny drží pěkně pohromadě a zároveň je i jemně nadzvedávají a dělají vzdušnějšími.
Pokud je v receptu 3 a více vajec, jsou vajíčka hlavní složkou a bez nich se vám jídlo nepodaří. Nahrazujte pouze 1–2 vejce, více ne.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Čím nahradit vejce
Lněné semínko
1 lžíci mletého lněného semínka smíchejte se 2,5 lžícemi teplé vody. Nechte pět minut stát, semínka nabobtnají a nahradí 1 vejce. Lze tím nahradit vejce u slaných i sladkých pokrmů do palačinek, vaflí, buchet, muffinů i chlebů.
Chia semínko
Funguje podobně ve stejném množství jako lněné semínko. Do pečení však přinese makovou texturu. Kromě těst lze použít Chia semínka i na obalování.
Banán
1 rozmačkaný menší banán nahradí jedno vejce. Používá se do sladkých těst, například na bábovky, buchty či rolády. Výsledné pečivo má pak trochu lepivou konzistenci, ale o to je vláčnější. Myslete však na to, že moučník může chytit jemně banánovou příchuť. Banán moučník i trochu osladí, tak na to myslete a uberte trochu cukru.
Jablečné pyré nebo šťáva
1 vejce nahradí 60 ml jablečné šťávy. Nahradí vejce v buchtě, koláči, sušenkách nebo dortech.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Aquafaba
Aquafaba je velmi oblíbená ve veganské kuchyni a pečení jako náhrada vajec. Je to skvělé pojivo a pomáhá přidat strukturu a lehkost pečiva. Aquafaba je tekutina z vařených luštěnin, nejčastěji cizrny, funguje stejně jako vaječný bílek, našlehaná aquafaba funguje podobně jako sníh z bílků. Tři polévkové lžíce nahradí jedno vejce. Aquafaba je skvělá pro přípravu muffinů, vaflí, palačinek, makronků, brownies, dortů, nebo krémové veganské zmrzliny. Své uplatnění nalezne také ve slané kuchyni. Můžeme z ní připravit rostlinnou majonézu, francouzské tousty a dokonce i chleba.
Prášek do pečiva, olej, voda
I lžičkou prášku do pečiva, smíchaným s lžící oleje a lžící vody, můžete nahradit vejce.
Použijte do: palačinek, lívanců, škubánků, placek, těstíčka na obalování.
Perlivá voda
60 ml sycené vody nahradí 1 velké vejce. Nutričně voda moučníku nic nepřidá, ale můžete očekávat správnou strukturu, vláčnost a křupavý vršek.
Míchaná vajíčka bez vajec
Nahradit lze i vejce v míchaných vajíčkách. Místo vajec použijte tofu. Na olivovém oleji orestujte cibuli a trochu česneku, tofu sceďte a rozdrobte, přidejte nutriční droždí, citronovou šťávu, sůl a promíchejte.
Ovesné vločky
Pokud se chystáte péct sušenky a nechcete použít vajíčko, zachrání vás ovesné vločky.
Dvě až tři polévkové lžíce ovesných vloček počítejte jako jedno vajíčko.
Želatina
Želatina je místo vajec v pekařství a cukrářství využívána běžně. Jeden sáček želatiny nahradí až tři velká vejce. Používá se do moučníků, pudinků, krémů.
Agar
Agar – želatina z mořských řas, s jednou lžící vody nahradí jedno vejce. Používá se do moučníků, pudinků, krémů, palačinek, lívanců.
Instantní droždí
½ sáčku instantního droždí smíchaného se 100 ml horké vody nahradí 1 vejce.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Arašídové máslo
3 lžíce arašídového másla nahradí 1 vajíčko. Používejte hladké máslo, ne s kousky arašídů. V úvahu berte i jeho barvu a slanou chuť. Používejte do moučníků a krémů.
Vanilkový puding
1 lžička pudinkového prášku a 1 lžička oleje nahradí 1 vejce. Hodí se do sladkého těsta, rovněž se může přidat do tvarohové náplně.
Pivo
Pokud se chystáte obalovat maso a nemáte, nebo nechcete použít vajíčko, místo vajíčka použijte pivo a maso obalte tradičním způsobem.
Použití – do trojobalu a do těstíčka na obalování masa.
Hraška
Jako náhradu vajíčka při obalování masa můžete použít i hrachovou mouku. Těstíčko připravíte jednoduše smícháním lžíce Hrašky se dvěma lžícemi vody.
Strouhaný brambor
Do slaných pokrmů můžete použít nastrouhanou bramboru jako náhradu vajíčka. Jedno vejce nahradí 2-3 lžíce čerstvě nastrouhaného syrového bramboru.
Sójové mléko
Sójový lecitin je vedlejším produktem sójového oleje a má podobné vazebné vlastnosti jako vejce. Namísto jednoho vajíčka při pečení použijte 3-4 lžíce rostlinného mléka, které těstu dodá vlhkost. Ze sojového mléka můžete udělat i majonézu., jen si ohlídejte obsah cukru v mléce, abyste majonézu neměli sladkou.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Podpořte české chovatele
Pokud se vajíček nehodláte vzdát, popřemýšlejte nad tím, zda je nutné chodit kupovat vejce do supermarketů, kde jedno vajíčko stojí kolem 6Kč. U chovatelů lze vajíčka koupit i o korunu levněji, nebo za stejnou cenu, ale kvalita je nesrovnatelná, nehledě na rozdíl života slepic.
Článek Cena vajec roste. Víte, čím je nahradit a ušetřit? se nejdříve objevil na České návody.